Učenici na području ZDK-A o genocidu o Srebrenici ce učiti u školama

0
51

potocari-djecaZenica – U obrazovnim institucijama na području Zeničko-dobojskog kantona u nastavni program škola bit će uvršteno učenje o genocidu u Srebrenici, te planski organizovane edukativne ekskurzije i satove historije u Memorijalnom centru Potočari.

Inicijativu prema nadležnom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u maju je pokrenuo zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak.

Veoma brzo stiglo je pozitivno mišljenje Ministarstva i Vlade o ‘Duvnjakovoj inicijativi’, uz napomenu da je uz dopune nastavnih planova neophodno voditi računa o sigurnosti učenika prilikom realizacije ovih nastavnih aktivnosti.

Također, u budžetu ZDK-a za narednu godinu potrebno je osigurati sredstva za ove namjene.

“U interesu mira, pravde i suživota svi moraju znati istinu o prošlom ratu, da nas rat više ne bi opterećivao i kočio na putu razvoja društva i države. Očekujem da poseban napor u pripremi ovih važnih dokumenata i planova pokaže Pedagoški zavod uz podršku resornog ministarstva. Iskreno se nadam da će naš kanton prvi početi s učenjem o genocidu, a da će se u skorije vrijeme kroz Koordinaciju kantonalnih ministara obrazovanja ovi nastavni sadržaji izučavati i u ostatku Federacije BiH, vremenom i u manjem bh. entitetu RS-u”, rekao je za Fenu Jasmin Duvnjak, obrazlažući svoju inicijativu.

On je bio i predlagač zakonske zabrane negiranja genocida, a Zakon o dopuni Krivičnog zakona Federacije BiH, objavom u Službenim novinama FBiH krajem septembra 2014. godine, stupio je na snagu i postao pravno važeći propis u ovom entitetu.

“Svjedoci smo, nažalost, da je rezolucija Velike Britanije zaustavljena vetom koji je uložila Rusija. U toj rezoluciji jedna od važnijih tačaka bio je apel upućen svim državama na svijetu da učenje o genocidu uvrste u nastavne programe, koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučene iz dosadašnjih genocida, da se više nikada i nikome ne desi genocid”, kazao je Duvnjak.

Podvlači da i bez ove rezolucije niko nas u BiH ne sprečava da u okviru nastavnih programa i školskih aktivnosti kroz historiju, geografiju, književnost, muzičku ili likovnu umjetnost, obogatimo i oplemenimo obrazovanje djece.

-Djecu ne smijemo vraćati u prošlost da bi ih trovali nacionalnom mržnjom, nego da im pomognemo da kroz bolje razumijevanje prošlosti, ruše predrasude i razvijaju svijest o odgovornosti, toleranciji i štetnosti mržnje i ratnih sukoba –

 

(bosnjaci-agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime