Ubrzati provođenje projekata koje finansira EU

0
12

ubrzatiBiH – Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, zajedno sa Jean-Ericom Paquetom, direktorom u Direkciji Evropske komisije za proširenje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo) danas se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,…

Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, zajedno sa Jean-Ericom Paquetom, direktorom u Direkciji Evropske komisije za proširenje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo) danas se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vjekoslavom Bevandom.
Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa BiH i EU, sa akcentom na napredak nedavno pokrenute inicijative komesara Fülea za uspostavljanje Zajedničke radne grupe o IPA-i.

Radna grupa bi razmotrila načine za ubrzavanje provođenja projekata koje finansira EU i osigurala da oni pomažu rješavanje najhitnijih ekonomskih i socijalnih pitanja u zemlji i u lokalnim zajednicama.

Sa 210 miliona eura projekata koji se trenutno provode i još gotovo 150 miliona eura za projekte koji tek trebaju da počnu, ova pomoć Evropske unije bi bila od koristi za mala i srednja preduzeća i programe socijalne inkluzije, za brže procesuiranje sudskih slučajeva, te efikasnije trošenje javnih sredstava.

Paquet je napomenuo da je dobro uspostavljena koordinacija i planiranje između svih nivoa vlasti od ključne važnosti za pravilno planiranje pomoći u okviru novog instrumenta IPA II za godine 2014-2020 i rješavanje trenutno prisutnog zaostataka u realizaciji projekata.

Dodatno, razmotren je i predstojeći sastanak Potkomiteta EU-BiH za trgovinu, industriju, carine i poreznu politiku zakazan za 26. februar 2014.godine, gdje će se na dnevnom redu naći pitanja slobodnog prometa roba, poslovnog okruženja, industrijske politike, poreske politike i politike u vezi sa malim i srednjim preduzećima.

U tom kontekstu, direktor Paquet je istakao važnost potkomiteta, redovnog uključivanja svih relevantnih ključnih aktera zbog važnih pitanja o kojima se razgovara, a koja su bitna za BiH i njene građane. Dijalog između EU i BiH u okviru ovih potkomiteta omogućava zemlji da napreduje prema evropskim standardima i politikama u raznim područjima što zauzvrat rezultira većim obimom bilateralne trgovine i otvaranjem novih radnih mjesta.

(cazin.net)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime