Ubistvo povratnika u Kozluku ide na dušu Željki Cvijanović i njenom ministru unutrašnjih poslova

0
13

imagesPodrinje – Građanska koalicija „Prvi mart“ želi da osudi saučesništvo vlasti entiteta Republika Srpska u ubistvu povratnika u Kozluku i smatra da odgovorni u entitetskom MUP-u, odnosno vladi moraju prihvatiti odgovornost i podnijeti ostavke.

Smatramo da ubistvo ide direktno na dušu premijerke entiteta RS Željke Cvijanović i ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića za stvaranje atmosfere u kojoj je postalo opšteprihvaćeno u medijima i u javnom mnijenju da su ključni sigurnosni problem u ovom entitetu povratnici nesrpske nacionalnosti.

Usto, smatramo suodgovornim njihove sponzore u Delegaciji Evropske komisije koji su ih podržali u pokretanju kampanje protiv slobode kretanja građana nesrpske nacionalnosti iz razloga svojih kratkoročnih i karijernih interesa. Činjenica da je jedna osoba u Kozluku ubijena na brutalan i surov način samo zbog svoje pretpostavljene etničke pripadnosti posljedica je histerične kampanje protiv povratka u kojoj posljednjih mjeseci zdušno učestvuju dijelovi međunarodne zajednice, Vlada entiteta RS i mediji u ovom entitetu.

Ubistvo Ahmeta Hasanovića je kulminacija kampanje usmjerene protiv povratnika u općini Zvornik u kojoj je MUP aktivno učestvovao: nakon što nije utvrđeno ko je pokušao podmetnuti požar u povratničku kuću u centru Zvornika, a premlaćivanje osamdesetogodišnjeg starca, motivirano njegovom vjerskom pripadnošću, pred džamijom na putu na Bajram-namaz kažnjeno kao obični prekršaj, sasvim je logično da će doći do eskalacije. Ubistvo Ahmeta Hasanovića bilo je logična posljedica situacije u kojoj se vlasti u jednom dijelu zemlje javno bave progonom skupine građana, a njihova građanska i politička prava i slobode smatraju glavnom prijetnjom stabilnosti, odnosno postojanju entiteta. Stoga, još jednom pozivamo premijerku i ministra unutrašnjih poslova entiteta RS da podnesu ostavke zbog saučesništva u kampanji protiv dijela građana entiteta koja je za rezultat imala gubitak života.

Nakon ovog ubistva je jasno da Bosna i Hercegovina nema problem terorizma kao što misle Cvijanovićka i Sorensen, nego fašizma koji aktivno podržava dio aparata vlasti u ovoj zemlji. Jasno je da se od 1995. godine u Srebrenici do danas nije promijenilo ništa, osim predstavnika EU koji ispijaju rakiju sa onima koji su odgovorni za ubistva: nekada je to bio Carl Bildt, a danas je Peter Sorensen.

Koalicija „Prvi mart“ ovim putem poziva sve građane porijeklom iz RS-a da se masovno prijave i registruju za glasanje na narednim Opštim izborima u oktobru ove godine i da i na taj način kaznimo one koji već mjesecima organizuju, podstrekavaju i inspirišu napade na povratnike i pokažemo da je ovo naša zemlja, zemlja za sve za građane jednake na svakom njenom koraku.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime