Ubice htjele da unovče zločine nad Bošnjacima, tražile tri miliona evra

0
5

imagesSrbija – U zločinu nad 20 otetih putnika iz voza Beograd – Bar u Štrpcima 27. februara 1993. učestvovala su i trojica policajaca iz Srbije.

Do ovog podatka došlo je Tužilaštvo za ratne zločine u predistražnom postupku i listu osumnjičenih je proširilo sa sedam na 10 osoba.

Svjedoci, od kojih su neki prisustvovali ovom događaju, navode da su osumnjičeni policajci, prije nego što su žrtve na silu izvedene iz voza, obavili trijažu putnika. Legitimisali su putnike, popisivali one s bošnjačkim imenima i prezimenima i potom skrenuli otmičarima pažnju na njih. Poslije odvođenja žrtava, policajci nisu zaustavili voz na slIJedećoj stanici, niti su omogućili da se nakon otmice obavi uviđaj.

Tužilaštvo je došlo i do podataka koji ukazuju na to da su otmičari u nekoliko navrata pokušali da unovče zločin. Od porodica otetih su tražili 6,1 milion tadašnjih njemačkih maraka (3,05 milion evra) da bi im zauzvrat navodno otkrili mjesta na kojima su pokopani Bošnjaci.

– Dolazili su mnogi lešinari i uzimali pare. Novac smo im davali u nadi da su članovi naših porodica živi. Jednom od njih, iz okoline Priboja, platio sam 400 maraka samo da mi donese papir s potpisom mog brata, koji je u vrijeme otmice imao 30 godina. Ništa nije donio, ali se pojavio s novim zahtjevima. Došao je da naplati ono što mu navodno nisam dao – priča Nail Kajević iz Prijepolja, čiji je brat Niazim otet u vozu i potom ubijen.

Pomak u rasvjetljavanju zločina učinjen je pošto je uslišen zahtjev tužilaštva da se za slučaj Štrpci formira nov policijski tim sastavljen od pripadnika MUP-a koji do tada nisu radili na tom predmetu.

Tužilačko-policijski tim je do sada saslušao više od 30 svjedoka, od kojih trojica znaju šta je bilo sa otetim putnicima. Jedan od tih svjedoka je u skandinavskim zemljama, a drugi na teritoriji bivše SFRJ.

Da bi se rasvjetlio događaj u Štrpcima prikupljeni su i podaci iz istraga u različitim predmetima, a prvenstveno dokumentacija iz postupka Nebojši Ranisavljeviću, koga je 2002. sud u Bijelom Polju za zločin u Štrpcima osudio na 20 godina zatvora. Istraga ima podatake i da su neki od aktera zločina u Štrpcima učestvovali u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka 22. oktobra 1992. Slučaj Sjeverin je pravnosnažno okončan 2006, kada su četiri osobe osuđene na ukupno 75 godina zatvora. Milan Lukić je tada u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Neka ispune obećanja

Ragip Ličina iz Bijelog Polja, čiji je brat Ilijaz otet u Štrpcima, a potom ubijen, kaže da se vidi pomak u rasvetljavanju tog slučaja i vjeruje da će ruka pravde stići sve zločince.

– Pre pet mjeseci imali smo sastanak sa srpskim tužilaštvom. Obećali su da će se saznati puna istina o onome što se dogodilo u Štrpcima. Očekujem da ispune obećanje – kaže on.

Saslušan Milan Lukić

Zamjenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić, uz pripadnike Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a, saslušali su prošle nedelje po drugi put Milana Lukića u Haškom tribunalu.

(bosnjak-ks.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime