U Zvorniku otpočela manifestacija Dani Hasana Kaimije 2014

0
6

Dani_Hasana_Kaimije_juni_2014_1Zvornik – Dvanaesta kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ otpočela je u ponedjeljak 2. juna 2014. godine posjetom mezaru Mehmed ef. Hafizovića, kome je postuhmno pripala povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo.

Mehmed ef. Hafizović je bio imam, komandant jedinice „Hasan Kaimija“, koja je djelovala u okviru Prve muslimanske podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, šejh tekije nakšibendijskog reda i veoma ugledna i autoritativna ličnost. Na tuzlanskom mezarju Goli brijeg pručen je jasin pred njegovu dušu. Dajući obrazloženje za posthumnu dodjelu Plakete „Hasan Kaimija“, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, u fukciji predsjednika organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, kazao je na press konfrenciji u Tuzli, kako je Mehmed ef. Hafizović, ostavio dubok trag u bošnjačkom narodu, kao šejh i ugledni zvornički i malozvornički imam, a Plaketu „Hasan Kaimija“ će primiti članovi njegove porodice.

U okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ bijenalno se dodjeljuje i nagrada za najbolje književno ostvarenje, a u jakoj konkurenciji nagrada će pripasti mladom autoru Semedinu Kadiću za roman „Paučina“. Član Žirija, književnik Nijaz Alispahić je rekao da se među djelima uspješnih i poznatih autora Kadićevo djelo nametnulo svojim kvalitetom inovativnošću, što je opredijelilo Žiri da ovu knjigu proglasi najboljom. Žiri je radio u sastavu: prof. dr. sc. Vedad Spahić, mr. Sc Erna Murić i mr sc. Nijaz Alispahić. Roman „Paučina“, objavljen je u TKD „Šahinpašić“ 2013. godine.

Nagrade će biti dodijeljene i u dvije učeničke kategorije – za najuspjelije literarne radove osnovaca koji su pisli na temu „Velika srca vole, a mala traže da budu voljena“, te najuspjelije literarne radove srednjoškolaca koji su se natjecali pišući na temu „Svaki dan traži da bude najljepši u našem životu“. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto je osvojila Almedina Čivić, iz Prve osnovne škole Živinice, drugo mjesto Melisa Bahor, Druga osnovna škola Grčica Brčko i treće mjesto Almedin Ćasurović, Osnovna škola Gračanica Živinice. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto je osvojila Belma Babić, Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla, drugo mjesto Robert Gardaš, Srednja medicinska škola Tuzla i treće mjesto Una Bajrić, Gimnazija Lukavac.

Program Dvanaestih Dana Hasana Kaimije, prema riječima Mustafe Muharemovića, bit će realizovan na području Zvornika, a neki sadržaji će se po već uobičajenoj praksi realizirati u Sapni i Tuzli. Kao član Organizacionog odbora Manifestacije Muharemović je izdvojio izložbu karikature „Bolonja u BiH“, doc. Dr. Benjamina Muhamedbegovića, promocije knjiga: „Pjesme zemlje i tla“, autora Mehmeda Pargana, zatim „Sarajevo u Bašeskijino doba – jezik kao stvarnost“, autorice prof. dr. Kerime Filan, te romana „Tajna (samo za predodređene)“ autorice Esme Bandić. Svečano otvorenje manifestacije Dani Hasana Kaimije predviđeno je za petak 6. Juni 2014. Godine u 14.30 u Domu omladine u Zvorniku.

Navečer će na tvrđavi Starog grada Zvornika biti upriličena dodjela nagrada i književno veče na kome će sudjelovati književnici: Nijaz Alispahić (Tuzla), Osman Baymak (Prizren, Kosovo), Safet Berbić (Banovići), Donika Dabishevci (Priština, Kosovo), Mehmed Đedović (Kalesija), Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Husein Hasković (Sarajevo), Mehmed Pargan (Tuzla), Nadija Rebronja (Novi Pazar, Srbija), Goran Simić (Sarajevo), Mile Stojić (Sarajevo), Fahrudin Sinanović (Kalesija), Jusuf Trbić (Bijeljina) i Metin Turan (Istanbul, Turska). Očekuje se nastup KUD Osnovne škole „Podrinje“ iz Mihatovića kod Tuzle.

 

Pored kulturno-umjetničkih sadržaja bit će upriličeni i brojni vjerski sadržaji, među kojima Hatma dova šejh-Hasanu Kaimiji, kijam-zikr i mevlud, a u programu će učestvovati Hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Manifestacija se zatvara u nedjelju 8. juna narodnim veseljem na Kula Gradu, izvještava BMG Bosanska medijska grupa.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime