U Žepi nakon 20 godina prvi put obilježena godišnjica genocida

0
40

u-epi-nakon-20-godina-prvi-put-obiljeena-godi

Srebrenica – U zaboravljenoj enklavi nad čijim stanovnicima je kao i nad Srebreničanima 1995. godine počinjen genocid dok su bili zaštićena zona Ujedinjenih naroda (UN), danas je prvi put nakon 20 godina obilježena godišnjica genocida.

Žepa je prije dvije decenije kao i Srebrenica bila u žiži svjetske javnosti, a danas su njeni stanovnici učenjem prigodnih poglavlja iz Kur’ana za duše šehida Žepe, te “Žepske dove”, kao i sadržajima za generacije mladih rođene nakon 1995. godine, podsjetile na genocid koji se dogodio nad njihovim komšijama, braćom, najbližima.

“Žepskim stazama sjećanja” naziv je manifestacije koju organizira Medžlis Islamske zajednice Žepa, a na današnji dan prije 20 godina pripadnici VRS su, nakon potpunog egzodusa i nakon što je iz Žepe izašao posljednji autobus s civilima, zarobili komandanta odbrane Avdu Palića, predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Žepa Mehmeda ef. Hajrića i komandanta Civilne zaštite Amira Imamovića.

Oni su učestvovali u pregovorima kojima je posredovao ukrajinski bataljon UNPROFOR-a. Naime, ubijeni su nakon što su na njihovom punktu predati VRS.

Prisutni na današnjem obilježavanju poručili su da su zbog toga odlučili da godišnjicu organizuju baš na ovaj dan. Od 800 prijeratnih porodica danas živi oko 200. Mještani su uglavnom stari, samo je jedan zaposlenik, a lokalno područno odjeljenje osnovne škole pohađa 15-tak đaka.

Najbliži grad je Han Pijesak, udaljen oko 20 kilometara od Žepe, a jedini kontakt s vanjskim svijetom su privatna vozila ili privatni prevoz koji za Sarajevo vozi tek tri puta sedmično.

Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa govoreći o današnjoj situaciji u Žepi kaže da su posljedice genocida u Žepi vidljive i danas na svakom koraku.

“Čini mi se da ni na jednom drugom mjestu posljedice od genocida nisu tako vidljive kao u Žepi. U Žepi nema primarne ljekarske zaštite. U Žepi kada se dijete razboli, kada dobije temperaturu mora se voziti 27 kilometara do prve ambulante. U Žepi kada vam dijete zatraži čokoladu morate otići 27 kilometara da mu kupite tu čokoladu. Prošlu školsku godinu u kombiniranom odjeljenju od prvog do petog razreda završilo je devetoro djece”, ispričao je Šljivar.

Pozvao je institucije da se uključe u uklanjanje posljedica od genocida u Žepi.

“Urađeni su određeni projekti, ali se u posljednje vrijeme stalo s tim projektima. Želim apelovati na sve nadležne institucije u ovoj državi da se ti projekti otkoče i da se posljedice genocida u zaštićenoj zoni UN-a što bržim intenzitetom smanjuju”, poručio je Šljivar.

Esma Palić, supruga ratnog komandanta odbrane Žepe Avde Palića, čija je potraga za posmrtnim ostacima trajala godinama kazala je da da će uvijek biti “tuge i teških emocija i sjećanja na današnji dan”.

“Međutim, moram priznati da poslije pronalaska posmrtnih ostataka i ukopa mog supruga sve te godišnjice, svi ti datumi za mene predstavljaju drugačiji doživljaj. Ovo obilježavanje godišnjiica sada ima drugu dimenziju, a to je dimenzija istine koja treba da živi za buduće generacije. Ono zbog čega današnji događaj smatram značajnim jeste da se čuva istina i da se prenosi budućim generacijama”, istakla je Palić.

Poručila je da ukoliko u ovoj zemlji postoji mjesto u kojem je postojala čestita i čista borba i čisto ratovanje, da je to onda Žepa te da se oni nemaju čega stidjeti.

“Nemamo nikakve hipoteke i spremni smo da gledamo u svjetliju budućnost”, dodala je Palić.

Među prisutnima je, između ostalih, bio i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime