U Zenici održana promocija romana “Inat bosanskog goluba” autora Muhameda Mahmutovića

0
37

DSC_4371Zenica  ̶  U Zenici je u organizaciji ogranka “Mualim – Prosvjetitelj” u prostorijama  „Gradska biblioteka” Zenica, upriličena promocija romana „Inat bosanskog goluba” autora Muhameda Mahmutovića, novinara, kolumniste i književnika.

Muhamed Mahmutović je profesionalni novinar i pisac, rođen u Krakači kod Cazina. Od dvijehiljadite godine živi u Švedskoj i radi kao dopisnik Dnevnog avaza. Stalni je saradnik časopisa za naučnu i kulturnu afirmaciju Bošnjaka Novi Horizonti, «BH glasnika» koji izlazi u Norveškoj i dugogodišnji kolumnista najčitanijeg bošnjačkog web. magazina Bošnjaci.net.

Njegove radove su objavljivali brojni časopisi sa područja bivše Jugoslavije, prenosi ih veliki broj web portala, a pravi priloge za BIR radio i nezavisnu televiziju Hayat.ba.

Član je Bošnjačkog Akademskog Foruma (BAF).

Promotor je bila prof.dr. Selma Rizvić . Govorili su o važnim segmentima u životu i djelu autora, kao i o metodologiji kojom je ovo djelo stvarano.

Mahmutovića je upoznala u Švedskoj i on joj je ponudio knjige na čitanje, kako kaže profesorica, to su jako čitljive knjige bez obzira na tešku tematiku, autor ih je uspio približiti čitaocu.

Kaže profesorivca na kraju da jedva čeka da Muhamed objavi novu knjigu, jer doista su urađene sa velikim stilom i da se nesmije desiti jednom Bošnjaku da ova djela ostavi nepročitana

– Ove knjige su u funkciji očuvanja sjećanja ili otrgnuća od zaborava od onoga šta se dešavalo ovom napaćenom narodu u zadnjoj agresiji. Sljedeća epizoda genocida počinje kad jedna generacija zaboravi šta se dešavalo prethodnoj. Čitanje ovakvih sadržaja preporučujem kako ne bismo zaboravili i kako nam se takve stvari ne bi ponovile.

Književnik Muhamed Mahmutović rekao je da svoja djela piše na bazi istinitih događaja.

– Samo jednu od priča koje čujem da ispričam isplatilo se što sam živio, kazao je autor djela.

Autor je uz knjigu “Inat bosanskog goluba” napisao i “Bogastvo beskućnika”, “Pokošeni cvijetovi Krajine”, “Pacijenti” i “Tihe likvidacije” a kako je kazao Mahmutović nova knjiga će uskoro ugledati svjetlost dana.

Odlomak iz romana:

“Gađati golubove, to im je bila omiljena zabava. Kad bi kojeg pogodili, i golubije mrtvo tijelo se skotrljalo niz strmi krov, četnici bi to vriskom proslavili čestitajući uspješnom strijelcu. Nakon svakog pucnja, digli bi se u zrak, vijali se neko vrijeme okolo, a onda opet sletjeli.

Tako su se naduravali sa četnicima dok četnicima zabava ne bi dosadila. Navijao sam za golubove i divio se njihovoj hrabrosti i odlučnosti.

Upornost je bila njihovo jedino oružje.

Bošnjaci imaju mnogo sličnosti sa ovim bezazlenim stvorenjima.

Tiho sam romorio sebi u njedra, od njih se zaista ima šta naučiti. Zavolio sam golubove kao svoju familiju. Nije ništa čudno da sam ih tako doživljavao, jer je moja cijela porodica bila po logorima u okolini Prijedora i svaki od nas je mogao u svakom trenutku postati meta ovim ubicama, kao oni. To nam nije prvi put. Mnogo puta dosad smo ovako stajali u redu da nas isti neprijatelji tamane, a suprostavljali smo mu se, samo inatom bosnaskog goluba!

Golubovi, halalite ako sam vam kad u životu zulum učinio. “

(Islammylife)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime