U Zenici održan sastanak o prevenciji i borbi protiv terorizma

0
1

osce

Busovača, žepče, Vitez, Zenica – Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH održali su konsultativni sastanak na kojem su u saradnji s predstavnicima civilnog društva, lokalnih vlasti i institucija lokalnih zajednica iz Bugojna, Busovače, Gornjeg Vakufa, Jajca, Kaknja, Maglaja, Travnika, Visokog, Viteza, Zavidovića, Zenice i Žepča razgovarali o Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma.

-Osnovni cilj sastanka je da predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti i policije daju svoj doprinos u razvoju akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma i prevenciju mržnje i nasilnog ekstremizma. Mi to vidimo kao problem cjelokupnog društva, ne samo organa reda. Građani moraju reći na koji način oni mogu doprinijeti i koje su to tačke koje su urgentne i koje moraju biti uključene u ovaj plan – rekao je Samir Bašić, predstavnik OSCE-a BiH.

U sklopu sastanka obavljene su konsultacije o akcionom planu za prevenciju mržnje i borbu protiv nasilnog ekstremizma, kojim se nastoji da građani u okviru svojih lokalnih zajednica daju veći doprinos u razvoju plana.

-Strateški dokument za borbu protiv terorizma u BiH je neophodan, jer će se na temelju njega graditi akcioni planovi na svim niovoima vlasti, od lokalnog do državnog nivoa. U akcionom planu će biti jasno definisani indikatori i koraci za implementaciju, odnosno rješavanje eventualnih problema – istakla je Lejla Čopelj, stručna savjetnica za borbu protiv terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime