U zavičajnom muzeju u Visoko okrugli sto o Nasuhu Matrakčiji: Naučnik, književnik i minijaturist

0
6

27eb80d36b1bb5f69af4586daf55badb_XLVisoko- S ciljem prisjećanja na Nasuha Matrakčija i predstavljanja njegova djela javnosti održan je okrugli stol pod nazivom “Naučnik, književnik i minijaturist Nasuh Matrakči Visočanin” u Zavičajnom muzeju Visoko, a u organizaciji Orijentalnog instituta u Sarajevu i BZK “Preporod” Općinskoga društva Visoko, javlja Anadolu Agecny (AA).

Jedna od organizatorica okruglog stola Mr. Aida Smailbegović, sa Orijentalnog instituta istakla je da je ovo prvi skup koji je posvećen Naushu Matrakčiju Bošnjaku u BiH te je samim time i značajan.

“Nasuh Matrakčija je Bošnjak, a djelovao je na dvoru glasovitih osmanskih sultana koji su prepoznali njegove kvalitete, a bio je dio umjetničkih elita koji su oslikavali prepisane rukopise. Taj povjerljiv posao mogli su u to vrijeme raditi samo izabrani odličnici. Između ostalog, to se potvrđuje i time da je bio i savjetnik Sulejmana Zakonodavca. U to vrijeme djeluje i glasoviti arhitekta Mimar Sinan pa se taj period smatra zlatnim dobom Osmanskog Carstva”, rekla je Aida Smailbegović i dodala da godina Matrakčijeva rođenja nije poznata, no, da je sasvim izvjesno da je rođen u Bosni u Visokom, odakle odlazi na obrazovanje u Carigrad.

Predsjednik BZK Preporod dr. Senadin Lavić rekao je da „Preporod predstavlja jedan stvaralački potencijal u BiH te da je zahvalan podružnici Preporoda u Visokom na organizaciji ove za Bošnjake važne manifestacije“.

Direktor Orijentalnog instituta dr. Adnan Kadrić, otvorio je skup uz zahvalu sudionicima, gostima i organizatorima, a predsjednik BZK Preporod Visoko Mersad Šahinović pozdravio je prisutne goste među kojima je bila i načelnica općine Visoko Amra Babić. Šahinović je naglasio da je ovo početak manifestacije koja će trajati do februara te da će se izložba ilustracija Nasuha Matrakčija održat za desetak dana i u organizaciji BZK Preporod iz Sarajeva obići će čitavu Bosnu. Za mjesec dana u Visokom će biti održana i centralna manifestacija u čast Nasuha Matrakčija Bošnjaka rekao je Šahinović..

Na okruglom stolu svoje radove o visokim znanstvenim, društvenim i umjetničkim dometima Nasuha Matrakčije izlagali su neki od najznačajnijih bosanskohercegovačkih orijentalista kao što su dr. Adnan Kadrić, dr. Amina Šiljak Jesenković, prof. dr. Ibrahim Krzović, dr. Aladin Husić, dr. Elma Korić, dr. Ahmed Zildžić, mr. Madžida Mašić i mr. Aida Smailbegović.

Medijski pokrovitelj skupa bio je Časopis za kulturu i društvena pitanja “Behar” koji će do kraja godine, u saradnji sa Orijentalnim institutom, štampati zbornik radova sa okruglog stola uz popratni katalog minijatura.

Nasuh Matrakči Bošnjak (u. 1564.) povjesničar, matematičar, pjesnik, minijaturist, kartograf i kaligraf, osoba je koja je ove godine privukla naročitu pažnju kako naučne tako i šire javnosti. Razlog tome jeste i što je UNESCO proglasio 2014. godinu godinom Nasuha Matrakčije Bošnjaka, a povodom obilježavanja 450 godina od njegove smrti.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime