U Visokom obilježen 25 novembar-Dan državnosti BiH

0
47

bh_nogometasiceVisoko – Obilježavanje 25. novembra- Dana državnosti BiH, započelo je polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu poginulim borcima iz NOAR-a i na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima iz proteklog rata.

Obilježavanje Dana državnosti je  nastavljeno  u Velikoj sali Općine Visoko gdje je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Prisutnim se obratila Općinska načelnica Amra Babić prigodnim govorom:

”Poštovani prisutni, koristim  priliku da vam  čestitam 25.novembar Dan državnosti BiH.

Neophodno je u najkraćem podsjetiti se nekoliko historijskih činjenica:

Može se reći da je do stvaranja bosanske države došlo tokom 9. stoljeća dok prvi pisani tragovi o Bosni potiču već iz 10. stoljeća

Prvi poznati državni oblik vlasti bio je banovina. Zbog pomanjkanja izvorske građe ne zna se mnogo o prvim bosanskim vladarima. Dokumenti dugo ne navode njihova imena, samo se kaže ban bosanski.

Od brojnih banova koje je Bosna imala u nekoliko stoljeća, najpoznatiji je bio ban Kulin, koji je vladao od 1180. do 1204. U njegovo doba Bosna je doživjela veliki razvoj, vladala je sigurnost i pravo blagostanje. U vrijeme bana Kulina historijski izvori potvrđuju da postoji već izgrađen državni aparat u Bosni, da ban ima svoju kancelariju i prilično velike prihode, a Bosna doživljava zavidan kulturni napredak. Povelja   Kulina bana je napisana 29.avgusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i bosanskim pismom Bosancicom, smatra se u Visokom..

Ovaj dokument je ne samo najstariji ,dosad pronadjeni, Bosanski drzavni dokument,nego je i najstariji državni dokument, od svih južnoslovenskih država.

Kulinova vladavina u narodu je zapamćena kao razdoblje blagostanja. U tome leži porijeklo izreke Za Kulina bana i dobrijeh dana

U vrijeme banskog oblika vlasti u Bosni, dokaz da je Bosna samostalna, a ne vazalna država govore i papina pisma vladarima susjednih zemlja. Prema pisanju papskog izaslanika 1203. Godine bosanska država se prostirala od Drine do Grmeča, sa oblastima Bosnom, Usorom, oblasti Soli i donjim krajevima oko Sane.

1377. godine ban Tvrtko se proglašava kraljem  Bosne, Dalmacije, Srbije. Bosna je velika zemlja od rijeke Save, do Jadranskog mora i od rijeke Drine do rijeke Une. U to vrijeme Bosna je bila najmoćnija država na zapadu Balkana.

Stjepan Tomaševićbio je posljednji bosanski kralj. Naslijedio je 1461. godine prijesto svoga oca Stjepana Tomasa. Njegovo pogubljenje u Jajcu,simbol je propasti srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i samostalnosti.

Tada nastupa period Osmanske vladavine  za vrijeme kojeg Bosna ostaje jedinstvena zemlja i zadržava svoj teritorijalni integritet.

Berlinskim ugovorom 1878.g. na teritoriju BiH dolazi  Austro-Ugarska

1. decembra 1918. godine, nakon Prvog svjetskog rata, proglašena je Kraljevina SHS. Tako je BiH, kao dio države Slovenaca, Hrvata i Srba ušla u sastav nove jugoslovenske države. Zemaljska vlada za BiH imala je pet povjerenstava, a u prvu Vladu Kraljevine SHS ušla su i tri iz BiH po nacionalnom I vjerskom ključu.

25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, održano je prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH-a.

Na pomenutom zasijedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene granice, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na taj način  247 vijećnika ZAVNOBiH-a, pripadnici svih bh. naroda, potvrdili su identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje historijske državne tradicije naše domovine, te očuvali i učvrstili njen državno-pravni suverenitet.
Na referendumu održanom februara 1992. građani BiH su se izjasnili za samostalnu, neovisnu i suverenu državu.  EZ je priznala novo stanje u BiH je 21.5.1992. primljena u Ujedinjene narode.

U periodu od 1992 – 1995.g. desila se strašna agresija susjednih zemalja na BIH i još jedno veliko stradanje njenih stanovnika. Hrabri bosanski sinovi ponovo su se suprotstavili ideji o dijeljenju i cijepanju Bosne, napadu na njenu državnost, neovisnost, kulturni identitet, slobodu i suživot njenih stanovnika. Mnogi od njih položili su svoje živote na branicima otadžbine i ovo je prilika da ih se sjetimo i odamo im dužnu počast, kao i svim patriotama od kulina Bana i prije do danas.

“Bosnom nikad niko nije uspio da vlada. Uvijek mu se to samo činilo”.

“Sile koje nasrću na Bosnu umoriće se. Mi se nećemo umoriti”,  rekao je r. Alija Izetbegović. Stoga, još jednom, sretan nam Dan državnosti naše domovine i neka Bosanci uz Božiju pomoć uvijek čuvaju neovisnu, slobodnu, jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, zajednicu svih njenih naroda! ”

Svečanost obilježavanja 25.novembra –Dana državnosti Bosne i Hercegovine uveličali su i obogatili svojim nastupom učenici I razreda Osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija-Donje Moštre, kao i učenica  IV razreda Muzičke škole ”Avdo Smajlović” Visoko-Emina Ferzan.

/visoko.gov.ba/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime