U Velikoj Kladuši održan treći naučni simpozij „Islam i civilizacija“

0
34

simVelika Kladuša – Povodom 11. marta Dana islamske civilizacije, mira i tolerancije, BKZ Preporod Velike Kladuše je organizovao javnu tribinu na temu “Islam i civilizacija” na kojoj su, između ostalih, učestvovali akademik Sanadin Lavić i dr. Nusret Isanović. O važnosti bošnjačke kulture za održavanje i daljnji razvoj bošnjačkog naroda govorio je Lavić, istakavši kako većina naroda u Evropi živi kao kulturna forma, što bi i bošnjaci trebali prihvatiti, tako što će odrediti jasne ciljeve i povijest.

– Bošnjački kulturni projekt u modernom dobu je započeo sa Gajretom 1903. na čelu sa Safet-begom Bašagićem, jedim od najvažnijih ljudi koji su započeli procese bošnjačke, evropske modernizacije i sad mi to iskustvo i tradiciju, pokušavamo spojiti sa modernim evropskim životom. Dakle, mi jesmo stari evropski narod, ali je specifično to da njegujemo islamsku vjeru i kulturu i da smo u ovoj regiji po tome prepoznatljivi i nadamo se da ćemo na taj način uspjeti u Evropi i biti prihvaćeni kao ravnopravan narod – kazao je Lavić.

Balansirajući između Istoka i Zapada tokom srednjeg vijeka, islamska civilizacija, zasigurno je jedna od najvećih svjetskij civilizacija od koje su učile mnoge velike civilizacije. Upravo od te civilizacije se formirala i bošnjačka civilizacija sa svim svojim specifičnostima koje su sačuvane do današnjih dana.

– U Bosni i Hercegovini nastaje jedan poseban i jedinstven fenomen u Evropi, a radi se o četiri mikro univerzuma koja su se formirala upravo na ovim prostorima. To su islamsko-bošnjački, pravoslavno-srpski, zapadno-kršćanski i sefardsko-jevrejski. To je upravo ta posebnost Bosne koje bi Evropa trebala biti svijesna i koju mi, zajedno sa nama, trebala da očuva u budućnosti – istakao je Isanović.

Na kraju se obratio Sakib Selimović predsjednik BKZ Preporod Velika Kladuša, zahvalivši se svim učesnicim, izlagačima i gostima, te sponzorima na finansijskoj podršci, a posebno učenicima OŠ „25 Novembar“ na pomoći oko organizacije tribine.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime