U utrci za gradonačelnika Tuzle jedan manje: ‘Ovaj grad treba menadžera, a ne doktora, policajca ili istrošenog političara!’

0
10

kandidati-tuzla

Tuzla – Stranka za BiH za mjesto gradonačelnika Tuzle kandidovala je profesora Nedima Čauševića, rođenog Tuzlaka, koji je dobro poznato ime u gradu, posebno kod mladih, inertnih glasača koji u Čauševiću vide “menadžera sa vizijom”, smatrali su u ovoj stranci. Međutim, Čaušević je od kandidature ubrzo odustao.

Čaušević je u svom saopštenju kojim se obratio građanima, kazao da mu je bila čast prihvatiti kandidaturu i izazove koje nosi sa sobom, poštujući etička načela i liderstvo Stranke za BiH, ali da mu se svakodnevno postavljalo jeste oko toga da li je bio mudar potez ići u boj za koji unaprijed zna da će ga izgubiti.

Prvobitni razlog zbog kojeg je prihvatio kandidaturu, kako je kazao, bio je taj što ovaj grad očajnički treba izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazi već par godina.

– Odlaze nam doktori, profesori, glumci, eminentni stručnjaci. Stoga sam smatrao da ovaj grad treba neko novo političko osvježenje za koje sam bio siguran da mogu ponuditi i napraviti dobar društveni iskorak – kazao je on.

causevic (2)

Kada su u pitanju drugi kandidati, Čaušević smatra da grad ne mogu kvalitetno voditi doktori, bivši policajci, a ni pravnici i istrošeni političari koji se već odavno ne bave realnim problemima Tuzle, te da ovaj grad treba menadžera.

– Imao sam viziju, imao sam plan i želju da svoje kapacitete i resurse stavim građanima na raspolaganje, kao i nove projekte koji bi našem gradu udahnuli dušu, neku novu viziju. Ta vizija ogledala se u planiranju izgradnje najvećeg fudbalskog stadiona u BiH, Olimpijskog bazena, Ribarskog sela na jezeru KOP –Šićki brod, biciklističke staze kroz grad, semafora kod bolnice Kreka, nadvožnjaka kod mosta s kipovima, da ofarbamo u različite boje one sive dimnjake kod Termoelektrane na ulazu u grad, spajanje na koridor Vc, izgradnja najvećeg Logističkog centra u IEU,..itd, te sam za sve gore projekte već našao kredibilne partnere?! Imao sam viziju čovjeka od kojeg se očekuje više, menadžera koji bi otvorio i pokrenuo zatvoreni grad! Žalosno je da je na potezu od kina Radnik do Termoelektrane Tuzla, do prije samo desetak godina radilo preko 20.000 naših sugrađana, a danas ih ima manje od 4.000 – poručio je Čaušević.

Ocjenjujući atmosferu među građanima Tuzle, kazao je da većina želi promjene, ali da ih nije spremna da prihvati, te da su građani umorni od količine političkih stranaka, od lažnih obećanja, od nepodobnih kadrova, nepotizma, zbog čega je teško iskazati povjerenje nekom novom.

Govoreći o drugim strankama, Čaušević je istakao da se sve radi kako bi se grad podijelio na tri opći, te da ga zbog toga ne čude „bratske“ političke koalicije, koje su do juče bili najveći politički protivnici.

Nakon odustajanja Nedima Čauševića od kandidature, u utrci za gradonačelnika Tuzla ostalo je sedam kandidata. SDP BiH ponovo je kandidovala Jasmina Imamovića. Aktuelni gradonačelnik, koji je na ovoj dužnosti od 2001. godine, odlučan je da osvoji i peti mandat. Naša stranka također je ponudila svog kandidata. Riječ je o dr. Adnanu Burini, tuzlanskom neurologu. SDA i SBB, na ovim izborima imat će zajedničkog kandidata. Kandidat je Bahrudin Bato Hadžiefendić, aktuelni ministar zdravlja u Vladi TK.

Demokratska fronta za mjesto gradonačelnika nominovala je „specijalca“ Alena Gadžu, koji je nešto više od mjesec dana obnašao dužnost ministra unutrašnjih poslova MUP-a TK. Tuzlanska alternativa je jedina stranka koja je za svog kandidata izabrala ženu. Riječ je o Amiri Malkočević, finansijskoj službenici Rudnika uglja Šikulje.

Ovih izbora građani će imati “na raspolaganju” i dva nezavisna kandidata. Elmir Mujkanović, bivši je direktor Elektrotehničke škole Tuzla, te Zlatko Berbić, vlasnik Radija Kameleon i firme Coloseum.

(Bportal.ba/S.H)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime