U Upravi za vjerske poslove održan radno konsultativni sastanak o mektebu

0
7

Sarajevo – U sklopu priprema za januarsko savjetovanje o mektebu i mektebskoj nastavi, dana 14. 10.2015. god., Uprava za vjerske poslove Rijaseta je organizirala radno konsultativni sastanak sa određenim brojem ciljanih glavnih imama. Sastanku se odazvalo 17 glavnih imama sa područja svih muftijstava, koji su tom prilikom iznijeli svoja zapažanja, opservacije te prijedloge u kom smjeru bi trebao biti organiziran januarski seminar o mektebu i mektebskoj nastavi.

Naglasili su da je u proteklom periodu učinjeno značajno poboljšanje na radu i organizaciji  mekteba i  mektebske nastave, no, da proteklo vrijeme, stečeno iskustvo, te izazovi i potrebe s kojima se susreću muallimi u mektebima, polaznici mektebske nastave kao i roditelji zaslužuju temeljit, odgovoran pristup i svestraniju analizu. Tokom rasprave, a svi prisutni su uzeli učešća, naznačena je fundamentalna važnost mekteba za Islamsku zajednicu i muslimane. Istaknuta je potreba diferencijacije suštinskog, misijskog i da’wtskog, formalnog i organizacijsko administrativnog pristupa mektebu, izmjeni i dopuni Nastavnog plana i programa, udžbenika i revidiranju njihovog broja. Također, delegirano je pitanje podjele polaznika mekteba po razredima, grupama i kombinovanim odjeljenjima, te istaknuta zabrinutost pojavom alternativnih mekteba.

Tokom sastanka je konstatovano da se mektebska nastava održava po važećem Nastavnom planu i programu, a Uprava za vjerske poslove Rijaseta će organizirati u narednom periodu radno konsultativni sastanak sa istaknutim muallimima koji su prepoznatljivi kao najuspješniji na određenom muftiluku, a sve u cilju temeljitije pripreme za predstojeće aktivnosti Uprave na ovom planu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime