U Tuzli ugroženo još 200 kuća

0
1

u-tuzli-ugrozeno-jos-200-kuca_1406919207Tuzla – Zbog obilnih kišnih padavina proteklih dana zabilježene su nove poplave na području općina Srebrenik i Lukavac, ali i nova klizišta na području Tuzle, rečeno nam je u Kantonalnom štabu Civilne zaštite Tuzla.

U mjesnim zajednicama Bjelave i Duboki Potok u Srebreniku poplavljeno je nekoliko objekata zbog porasta lokalnih rijeka. Nešto gora situacija je zabilježena u Lukavcu.

Odroni na putevima

– Intenzivne kišne padavine uzrokovale su porast nivoa vodotoka rječica i lokalnih potoka na području Lukavca, te njihovo izlijevanje iz korita na pojedinim mjestima. U MZ-u Puračić odron je prekinuo lokalni put Bukva – Turija. U MZ-u Gnojnica Hanište izlila se rječica i poplavila nekoliko stambenih objekata, kazao nam je dežurni radnik u Kantonalnom štabu Civilne zaštite, dodajući da se u MZ-u Stupari izlio potok i odnio lokalni put.

Također, u još nekoliko mjesnih zajednica zabilježeno je izlijevanje potoka koji je poplavio stambene objekte. Na području općine Tuzla u posljednjih nekoliko dana su se aktivirala stara i pojavila nova klizišta. Zbog toga je u proteklom periodu prijavljeno 200 novih objekata, čije stanje trebaju provjeriti stručnjaci.

– Od ponedjeljka kreću radni timovi, koje je formirao općinski načelnik. Oni će u toku iduće sedmice izvršiti snimanje objekata, kako bismo došli do podataka da li se radi o objektima koje treba srušiti ili da li će se sanirati. Za ove objekte je formirano osam stručnih timova, od geologa, inženjera, koji će zajedno socijalnim radnicima obići teren u toku iduće sedmice, te evidentirati precizne podatke u kakvom su stanju objekti, kazala nam je Nadira Aščerić, šefica Službe Civilne zaštite Općine Tuzla.

Ističe da je do sada završen obilazak 308 objekata, za koje postoje precizni podaci šta dalje treba raditi. Tu je ustanovljeno koliko je njih potpuno neuslovno za dalje stanovanje i koji će se morati rješavati u prvoj fazi. Inače, ukupan broj objekata koji se nalaze u zoni klizišta je oko 1.200.

Ona je navela da u narednom periodu slijedi rješavanje stambenog zbrinjavanja porodica koje su ostale bez kuća. Neke projekte nadležni u Općini imaju namjeru vrlo brzo realizovati.

– Usvojen je zakon o korištenju sredstava posebne naknade, a u koje spadaju i sredstva od skloništa. Na toj poziciji mi imamo priličnu sumu, sa kojom bismo mogli u vrlo kratkom periodu riješiti veliki broj hitnih slučajeva, kazala nam je Aščerić.

U međuvremenu, pet porodica iz tuzlanskog Kojšina živi u šatorima na parkingu za turističke autobuse. U šatorima su već tri mjeseca i čekaju da im općinska vlast pronađe rješenje – ili da se vrate u svoje kuće ili da dobiju novi krov nad glavom.

Simbolična pomoć

Kada je u pitanju općina Sapna, koja je bila teško pogođena majskim poplavama i klizištima, situacija je za sada stabilna. Nisu se pojavila nova klizišta.

– Imamo još jednu porodicu koja je smještena u školi i za koju ćemo naći smještaj do početka školske godine. Očistili smo zemljište koje su nanijela klizišta u nekim naseljima. To smo platili 30.000 maraka. Sad, da li će ljudi moći tu ponovo praviti kuće, ne mogu garantovati, kazao nam je načelnik Ismet Omerović.

Navodi da je ova općina za saniranje posljedica klizišta sa federalnog nivoa dobila 96.000 maraka, dok je sa kantonalnog nivoa dobila 50.000 maraka.

– To je sve što smo dobili. A šteta je 15 miliona maraka, kazao nam je Omerović.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime