U Tuzli otvaren Centar za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH

0
15

Tuzla – U Tuzli je jučer svečano otvaren Centar za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Rad Centra će biti usmjeren na podizanje nivoa svijesti javnosti o potrebi zaštite tradicionalnog b-h bogatstva, kontinuirano promovisanje, dalji razvoj komercijalizacije i konkurentnosti tradicionalnih / tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH. Posebno je važno što će Centar snažno povezati značaj razvoja tipičnih proizvoda za razvoj turizma i obrnuto.

Nakon pozdravnih riječi domaćina, Centar je otvorio Vedran Lakić, pomoćnik Gradonačelnika Grada Tuzla, Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti. Grad Tuzla je jedan od finansijera adaptacije prostorije Centra.

U narednom periodu, u prostorijama Centra biće predstavljeni i promovisani tradicionalni prehrambeni proizvodi kao što su: pekmezi od jabuka, bestilj ili recelj-pekmez od šljiva, suha šljiva, med, suhi sir, sir iz čabra, bosanski sudžuk, pastrma-suho meso, ajvar. U okviru stalne postavke starih i umjetničkih zanata Regije posjetioci će imati priliku da u Centru vide: gračaničku keru, ćilime, drvorezbarske, grnčarske, kovačke i korparske proizvode, kao i stare i umjetničke, odjevne i druge, rukotvorine.

Centar je, sa 68 m2 prostora, dio infrastrukture Klastera tipičnih proizvoda SI BiH koji, pored Centra, obuhvata: oko 1.000 m2 proizvodno uslužnog prostora (na području općina Odžak i Modriča), Centar za standardizaciju i kontrolu kvaliteta (pri Tehnološkom fakultetu Tuzla), kreditno – garantnu liniju za finasiranje razvoja proizvodnje tipičnih proizvoda, distributivne kanale i drugo.

Udruženje BOSPER Tuzla je preuzelo ulogu upravljajnja radom i razvojem Klastera i Centra za promociju tipičnih proizvoda u Tuzli.

Otvaranje Centra za promociju tipičnih proizvoda je realizovano kroz provedbu projekta: “Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini”. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA 2011 – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 485.957,83 EUR, od čega Evropska unija finansira 410.634,37 EUR ili 84,5 %. Projekat traje do februara 2017. godine.

Projekat provodi Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) Gradačac , zajedno sa ko-aplikantima Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije-HRAST Vinkovci (HR). Partneri će projektom dati doprinos aktiviranju lokalnih potencijala ali i razvoju preduzetništva i zapošljavanja u ovom sektoru. Projekat se provodi u saradnji sa turističkim zajednicama, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli i drugim saradnicima. Zapaženu ulogu u provedbi projekta ima Grad Tuzla, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Mreža tipičnih proizvoda u BiH, općine Tuzlanskog kantona, institucije za potporu radu i razvoju MSP i mediji.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime