U tri države za dan, a na račun građana

0
0

tri_drzave_489324910BiH – Jučer je u Bihaću održana 43. sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona koja, nakon pisma visokog predstavnika Valentina Inzka, i dalje ne prestaje biti serijal bez kraja.

Kao što je poznato, skupštinska većina odbacila je argumente Inzka o tome kako bi trebali sačekati Lipovačin kraj mandata, a Inzkovo pismo dalo je za pravo smijenjenom rukovodstvu da i dalje ne poštuje Skupštinu. Nakon što su se izjasnili da ne priznaju legitimitet ovog zakonodavnog tijela, te pozvali poslanike da se vrate u ustavne okvire, poštujući mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba, poslanici SDP-a i a-SDA su napustili Skupštinu.

Većina je nastavila sa radom, a umjesto Lipovače, na metu je došao smijenjeni predsjedavajući Admir Hadžipašić (a-SDA), koji je zbog Inzkovog pisma shvatio da se treba vratiti na posao, odakle je smijenjen.

– Hadžipašić brani fotelju ne zato što je, tobože, ugroženo pravo Srba nego zato što je to čuvanje jednog malog bogatstva, a evo i dokaza: stigao nam je odgovor na upit o Hadžipašićevim službenim putovanjima, u kojima on na račun građana posjećuje i naplaćuje troškove i naloge za Slunj, Zagreb, Ljubljanu, Graz, München, Berlin. Sve to i nije zabrinjavajuće koliko činjenica da je u jednom danu, i to nakon Skupštine kojom je predsjedavao, uspio da na račun građana obiđe tri različite države, što ni fizički nije moguće, kazao je poslanik Asim Kamber.

U evidenciji otvorenih i realizovanih putnih naloga, sam Hadžipašić je u 2012. godini koštao budžet 2.106 maraka, a u tekućoj 4.726 maraka. Pokušali smo dobiti i drugu stranu priče, ali kako je već napustio sjednicu, Hadžipašić nam je odgovorio u telefonskom razgovoru i SMS-om. Kazao je da za sva putovanja ima pozive, na koje se, kao predsjedavajući Skupštine, uredno odazivao, a u SMS-u je dodano, da se citira, “Napiši da je Kamber pročitana priča, da građani na kantonu dobro znaju ko je Kamber”. S druge strane političkih obračuna stoji činjenica da budžetski korisnici ne primaju plate jer novca u budžetu više nema, najmanje dvije plaće će dobiti tek u narednoj godini i to pod uslovom da se usvoji rebalans.

Premijer Hamdija Lipovača je tražio da mu Skupština u to ime odobri novi kredit, ali trenutna većina ne pristaje na to da odobrava neograničeno sredstva onima kojima su izglasali nepovjerenje upravo zbog toga što nemilice troše narodne novce.

(oslobodjenje.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime