U TOKU PRIPREMNI RADOVI ZA PROBIJANJE TUNELA “HRANJEN”

0
9

U Općini Pale u Federaciji BiH u toku su pripremni radovi za probijanje tunela “Hranjen”, kao dijela buduće brze ceste koja će Goražde povezati sa Sarajevom.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković koji je zajedno sa načelnikom Općine Pale u FBiH obišao ovaj lokalitet, istakao je da uprkos lošim vremenskim uslovima radovi na osiguranju potrebne infrastrukture teku planiranom dinamikom, i u skladu sa ugovorom koji je zaključen s izvođačem radova.

Trenutno je u toku izgradnja pristupnog puta do mjesta gdje bi se trebalo započeti sa probijanjem tunela. Po riječima Okovića, obimni pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje betonske baze i ostale pripreme za izgradnju.

“Ohrabruje nas činjenica da i pored vremenskih okolnosti kakve jesu, izvođač radova ne stoji i čini ono što se može kako bi u predviđenom terminu došlo do glavnih radova, a to je do iskopa samog portala tunela. Konkretni radovi mogu se očekivati sa poboljšanjem vremenskih prilika, odnosno u rano proljeće. Do tada je potrebno  obezbijediti svu infrastrukturu, napraviti pristupne puteve preko rijeke Prače i do samog ulaza u portal”, kazao je Oković.

Dodao je da je BPK Goražde stvorio sve formalne pretpostavke te izdao potrebne saglasnosti. Načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec istakao je da i lokalna zajednica nastoji ispuniti svoj dio obaveza.

Sporazum o izgradnji tunela “Hranjen” potpisan je u septembru prošle godine. Vrijednost radova povjerenih preduzeću “Euro-Asfalt” iznosi oko 81 milion KM sa PDV-om. Od toga je 70 miliona KM osigurano iz dobiti BH Telecoma, dok su ostatak sredstva JP “Autoceste” FBiH. Radovi u okviru LOT 1 podrazumijevaju probijanje tunela i izgradu primarne pregrade. Rok za izgradnju tunela je 36 mjeseci.

Premijer BPK Goražde podsjeća da su uporedo s tim vođene i aktivnosti oko obezbjeđenja dodatnih sredstava, kako bi bila zaokružena finansijska konstrukcija za kompletnu dionicu brze ceste.

Izgradnjom brze ceste Goražde – Sarajevo cestovna udaljenost između dva grada bit će smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i po vožnja će trajati 45 minuta.

Izvor: bhtr.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime