U Tešnju održana tribina “Vakufname u BiH”

0
36

465Tešanj – U ponedjeljak, 09.12.2013. godine, u okviru programa obilježavanja Dana grada Tešnja, u maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, sa početkom u 18,30 sati, održana je tribina “Vakufname u BiH”.

Na navedenoj tribini učesnici su bili dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, a moderator tiribine bio je mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj.

Učesnici tribine govorili su o tretmanu vakufa u šerijatskom pravu, te o značajnoj ulozi vakufa u tradiciji Bošnjaka u BiH, kao i značajnoj ulozi vakufa u nastajanju bosansko-hercegovačkih kasaba i gradova.

Takođe, na navedenoj tribini, učesnici su govorili o najstarijim i najznačanijim vakufima i vakufnamama u BiH, kao što je vakuf i vakufnama Isa-bega Ishakovića, osnivača grada Sarajeva, Gazi Husrev-bega u Sarajevu, Gazi Ferhad-bega u Tešnju i dr.

Učesnici su pohvalili Tešanj i Tešnjake, koji su prepoznali značaj vakufa Gazi Ferhad-bega u Tešnju, imajući posebno u vidu da se upravo datum osnivanja vakufa Gazi Ferhad-bega u Tešnju (10. rebiu-l-evvel 679. godine po Hidžri), obilježava kao Dan grada Tešnja.

Mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, posebno je pohvalio Medžlis IZ-e Tešanj na otpočinjanju projekta temeljite rekonstrukcije i nadogradnje objekta Gazi Ferhad-begove medrese u Tešnju, koja se duže vrijeme koristi kao sjedište Medžlisa IZ-e Tešanj.

Svim prisutnim posjetiocima podijeljen je primjerak kataloga vakufnama “Bosanske vakufname”, čiji je izdavač Vakufska direkcija i Gazi Husrev-begova biblioteka, a koju možete i preuzeti iz priloga u PDF formatu.

Nakon održane tribine, iskorištena je prilika da se dodijele i vakufname porodici Ahmetlić iz Tešnja, koja je jedan od značajnijih vakifa na području Medžlisa IZ-e Tešanj i vakif jedne od munara Kutahya džamije u Tešnju.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime