U svjetlu događaja vezanih za izglasavanje nepovjerenja Vladi USK-a

0
14

OLYMPUS DIGITAL CAMERASanski Most – Kantonalni odbor SDA i njeni predstavnici u Skupštini USK-a Esad Bašagić, Asim Kamber i Husein Rošić, održali su juče 9. decembra u Bihaću konferenciju za novinare na kojoj su prezentirali javnosti stavove ove stranke u svjetlu događaja vezanih za izglasavanje nepovjerenja Vladi USK-a. U ime KO SDA predsjednik Esad Bašagić je:

Zatražio da premijer ispoštuje demokratsku volju većine izraženu na vanrednoj Skupštini USK-a na kojoj je u skladu sa čl. 3. Ustava, izglasano nepovjerenje Vlade. Sve Vlade do sada su imale obavezu i poštovale odluku zakonodavnog organa, što očekujemo i od već danas bivšeg premijera USK-a Hamdije Lipovače i njegove nesposobne Vlade…  Predsjednik kluba poslanika u Skupštini USK-a podsjetio je prisutne novinare na izjavu bivšeg premijera, a nakon smjene Hadžipašića i Prše iz rukovodstva Skupštine, kako su poslanici u Skupštini njegov „kolektivni šef“… Lojalnost novoj parlamentarnoj većini Lipovača je demonstrirao i dolaskom na svečanu sjednicu Skupštine koju je sazvao predsjedavajući Farko Hodžić. Izglasavanje nepovjerenja njemu i Vladi početak je preokreta u njegovom ponašanju, odnosno od te sjednice za njega je to „atak na ustavni poredak“ od strane: „huligana, šljama i ološa“, kako je nazvao poslanike u Skupštini.

 

 

Zastupnik SDA Husein Rošić je istakao da se: „SDA uvijek zalagala za vladavinu prava jer vladavina prava nije vladavina poretka kao takvog, već vladavina pravnog poretka. Ona znači ograničenu vlast, ali tako da u Ustavu i Zakonima postoje pravila koja apsolutno isključuju koncentraciju vlasti na jednom mjestu (kabinetu Premijera Lipovače), koja simbolizira samovolju, zloupotrebe i korupciju najširih razmjera.“

 

 

Interes je da za razliku od nas kojima konstantno poručuju šta je to Vitalni nacionalni interes i kako ga ostvariti, ONI (Lipovača i Hadžipašić), zajedno sa Mlađom i Mirom, svo vrijeme budu VALUTNO VITALNI i naravno da ni jednog trenutka ne zaborave svoj LIČNI INTERES (krađu budžetskih sredstava).

 

SDA je u više navrata upozoravala na nedosljednost primjene Zakona o javnim nabavkama BiH u 2012.godini i to kod nabavki 25 auta u vrijednosti od oko 600.000 KM, te nabavki Ureda za zajedničke poslove vrijednosti 174.850 KM za digitalizaciju arhivske i dokumentarne građe.

 

 

 

Upozoravali smo na sumnjive ugovore o djelu, na koje je utrošeno 1,6 miliona KM, i kojima su angažovani vozači, daktilografi, domari, čistači. Rad predsjednika Vladine komisije za izbor i imenovanje plaćan je 500 KM, što je više od utvrđenog limita. Vladine komisije, gdje su članovi ministri i Premijer su na isti način plaćane. Premijer je samo kod komisije koja je trebala provesti Reformu u organima uprave imenovao sebe za predsjednika i za istu je primao naknadu od 500 KM po sjednici.

 

 

 

Putni nalozi u Uredu premijera i Uredu za zajedničke poslove se izdaju  nakon putovanja, dok se ne podnose izvještaji kako bi bilo utvrđeno da li su putovanja bila službena. Korištenje mobilnih telefona bez ograničenja imaju premijer i ministri. Mimo plate su po 100 KM po sjednici primali članovi Kolegija Vlade, kojeg čine Premijer, ministri, sekretar, šef kabineta premijera i sekretar Ureda za zakonodavstvo i Ureda za zajedničke poslove.

 

 

Nikakvim dokumentom nisu utvrđeni ni limiti reprezentacije, na koju je potrošeno oko 250.000  KM, a da plaćanje obaveza prema socijalnim kategorijama, boračkim populacijama i tekuće obaveze prema budžetskim korisnicima kasne i preko godinu dana. Zakonske obaveze prema budžetskim korisnicima kasne već dva do tri mjeseca, a tu prije svega mislimo na LD, TO i putne troškove. Nedopustiva je činjenica da su radnici u Predškolskim ustanovama postali taoci bahatosti i neznanja i da nemaju isti status kao i ostali budžetski korisnici, a taj status su imali od osnivanja kantona. Nepotizam, kumovsko – rodbinska podjela financijskih privilegija, nedosljedna primjena Zakona o min. i vladinim imenovanjima i Zakona o javnim nabavkama otvorila je niz istraga protiv zvaničnika izvršne vlasti. Mi u SDA smatramo da je vrijeme da se takav trend zaustavi i učinit ćemo sve kako bi stabilizirali stanje u Budžetu USK-a i obezbjedili redovnu dinamiku isplata zakonskih obaveza prema budžetskim korisnicima i građanima USK-a.

(ljutakrajina.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime