U subotu svečano otvorenje dvije džamije u Goraždu

0
241

U subotu svečano otvorenje dvije džamije u Goraždu

Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada.

Vakufska direkcija Sarajevo, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Goražde u subotu organiziraju svečano otvorenje džamije na Obarku i radno otvorenje džamije u Baćcima, u Goraždu.

Program svečanog otvaranja džamije na Obarku počinje u 11:30 sati, a program u Baćcima u 14:00 sati. Prisustvo programu najavili su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta, generalni direktor Fonda Zekat i drugi gosti. Program je dio ovogodišnje manifestacije ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu. Prvi je osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a drugi 1979. godine.

U periodu od 1960. do 1979. godine u Goraždu se vjerski život muslimana vezao samo za džamiju Sinan-bega Sijerčića, budući da je druga gradska džamija, koja je bila vakuf Džafer-bega Sijerčića, zajedno sa zgradom Džafer-begove medrese, hanom i 27 vakufskih dućana, prvo u Drugom svjetskom ratu zapaljena, a potom od strane tadašnjih vlasti 1960. godine porušena i cjelokupan vakuf oduzet.

Ova dva džemata osnovana su na inicijativu džematlija koji su u okviru svojih mogućnosti izgradili mesdžide. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučili za izgradnju džamija.

Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada.

Imaju i prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj kulturnog i duhovnog života ovih naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.

trt.net.trBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime