U subotu počinje kontrolni popis stanovništva u BiH

0
1

131101054Sarajevo – Postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje ove subote i završava se 10. novembra.

 Kontrolori će anketirati oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 općina i 240 popisnih krugova, svaki dan od 9 do 21 sat, uključujući i vikend.

Cilj postpopisne ankete je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni da učestvuju u postpopisnoj anketi i da daju potpune i tačne podatke kao što su davali i tokom popisa.

Postpopisna anketa je definisana u Zakonu o popisu tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka, vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i kada su u pitanju kaznene odredbe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U oba obrasca KP-2 (upitnik za domaćinstvo i stan) i popisnica KP-1 (za osobe) biće po 16 pitanja. U KP-2 obrascu su pitanja vezana za osnovne osobine stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u KP-1 pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike (obrazovne, ekonomske i druge).

Za jednog člana domaćinstva treba tri puta manje vremena u odnosu na vrijeme koje je bilo potrebno tokom popisa.

U izabranom popisnom krugu neće se anketirati/popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka.

Tačnije, popisivaće se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu. Podaci iz Postpopisne ankete će se čuvati kao službena tajna u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime