U Strazburu postavljena izložba “Svjetskog naslijeđa u BiH”

0
13

30074Francuska, BiH –  za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je otvaranje izložbe panoa “Svjetskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini” u zgradi Vijeća Evrope u Strazburu

Izložba je organizirana povodom sjednice Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope od 14. do 16. oktobra, saopćeno je iz Komisije.

Pored nacionalnih spomenika koji su upisani na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Stari most i Stari grad Mostar, te Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, na izložbi su postavljeni panoi osam dobara koji se nalaze na Privremenoj listi svjetske baštine UNESCO-a – Blagaj, prirodno i graditeljsko područje, Blidinje, prirodno i graditeljsko područje, Jajce, historijsko urbano područje, Nekropole sa stećcima, međudržavna nominacija srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, Pećina Vjetrenica, prirodno dobro, Počitelj, historijsko urbano područje, Sarajevo, simbol multikulturalnosti i Stolac, prirodno i graditeljsko područje.

S obzirom na to da BiH iduće godine preuzima predsjedanje Vijećem Evrope, izložba je posvećena promociji BiH, tako da su uz izložbu Komisije turističku ponudu prezentirali predstavnici gradova i opština Mostar, Tuzla, Banja Luka, Prijedor i Sarajevo.

Na otvaranju izložbe zvanicama su se obratili predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Herwig Van Staa, ambasador misije BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i predstavnica Komore regija BiH pri Kongresu Lejla Rešić i članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo.

Izložbu organizira bh. delegacija pri kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, na čijem je čelu potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

(nov0vrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime