U Štokholmu počela izrada akcionih planova za rast privatnog sektora BiH

0
6

RAUSK-STOCKHOLMŠvedska – U Štokholmu je započeta izrada akcionih planova za rast privatnog sektora za pet zemalja u razvoju među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina. Ovaj program je od internacionalnog značaja, a posebno za zemlje učesnice, tj. Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

U selekciji kandidata iz Bosne i Hercegovine je izabrana Razvojna agencija USK kao jedan od 5 ključnih partnera javnog sektora,  koju je u ovom natječaju predstavljala Samra Ćehajić, menadžer odjela za podršku poduzetništvu. Odabir su vršili implementatori projekta koji finansira Švedska međunarodna razvojna agencija – SIDA, tj. konsultantske firme  SIPU International i Jarskog Konsult iz Kraljevine Švedske.  Pored Razvojne agencije USK, iz BiH su odabrani i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Konkurencijsko vijeće BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH i Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče.

Program rasta privatnog sektora se provodi tako da odabrani partneri kreiraju zajednički razvojni akcioni plan za svaku od 5 država učesnica, a uporedo sa ovim procesom se rade i organizacijski akcioni planovi za svaku od pripadajućih partnerskih organizacija.

U Štokholmu se radilo tri sedmice na akcionim planovima uz asistenciju konsultantskih kuća, te širokog spektra predstavnika državnih institucija kao što su predstavnici Ministarstva finansija, Švedske međunarodne razvojne agencije – SIDA, Poslovne regije Štokholm, korporacijskog partnera za finansiranje ALMI, Švedske agencije za ekonomski i regionalni rast, Švedske carinske uprave, Privredne komore Kraljevine Švedske, Švedskog trgovinskog saveza, Crowdcube-a, Nacionalnog trgovinskog odbora i drugih značajnih institucija.

Izrada akcionih planova za unapređenje razvoja i rješavanje određenih problema privatnog sektora na nivou države i na nivou svake organizacije učesnice će trajati godinu dana, a nakon tog perioda uslijediće i posjeta Gruziji u kojoj će biti prezentirani finalni radovi, rezultati i postignuti ciljevi.

O radu na akcionim planovima u Štokholmu, menadžer odjela za podršku poduzetništvu, Samra Ćehajić ističe da je učesnicima iz 5 navedenih zemalja predstavljen model Švedske, kao uspješan model kada je u pitanju saradnja javnog i privatnog sektora, te podrške ekonomskom razvoju ove zemlje. U Švedskoj je izražena uloga različitih agencija, a naročito razvojnih agencija, koje su pozicionirane tako da rade za vladajuće institucije osluškujući i prenoseći glas privatnog sektora kroz prijedloge politika i programa koje Vlada potom usvaja. Ovaj model jako dobro funkcioniše i ima ulogu da kontinuirano unapređuje poslovni ambijent u ovoj zemlji.

Na radnim sastancima su učestvovali predstavnici institucija kako bi svojim praktičnim primjerima ukazali na put kojim su i sami postigli uspjeh u svojim institucijama i u konačnosti u cijeloj zemlji.

Predstavnica Razvojne agencije USK prenosi da su modeli i instrumenti ekonomskog razvoja koje Švedska promoviše kao uspješne, već poznati i mnogi se već nalaze u planu i programu rada Razvojne agencije USK, što je sa ponosom mogla i prezentirati na radnim sastancima kao i razmjeni iskustava sa stručnjacima koji su promovisali iste, s tim da: “Kod nas mnogo treba raditi na tome da ovi modeli i instrumenti zaista zažive i funkcionišu, za što je potrebna volja svih učesnika u procesu razvoja Bosne i Hercegovine.”

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime