U srijedu podjela stipendija Humanitarnog fonda „Gazi Husrev-beg“

0
2

stipendije studenti

Sarajevo – U srijedu, 07. oktobra 2015. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, sa početkom u 13,30 sati biće podijeljeno 160 stipendija (80.000,00 € -osamdeset hiljada EUR-a) kojima će biti obuhvaćeno preko 180 učenika i studenata.

Sa ovogodišnjom podjelom stipendija, za dosadašnjih 14 godina organizirane akcije, biće podijeljeno 1930 stipendija, odnosno 965.000,00 € ili cca. 1.880.000,00 KM.

Stipendije se dodjeljuju studentima svih fakulteta i učenicima srednjih škola u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

O Humanitarnom fondu „Gazi Husrev-beg“

Humanitarni fond Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj „Gazi Husrev-beg“ osnovan je 23. oktobra 2000. godine s ciljem uvezivanja humanitarnih aktivnosti koje su se vodile po džematima Njemačke. Ovog mjeseca je 15 godina od osnivanja Fonda i 14 godina organizirane akcije „Stipendije za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku“.

Cilj ovog humanitarnog fonda je bio da se uvežu humanitarne akcije kroz džemate i tako na jedan organiziran način što bolje i više pomogne onima kojima je pomoć bila potrebna a to su bili: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije itd. Ovog mjeseca je 15 god. od postojanja H. fonda “GH” koji djeluje pri IZBNJ-e i 14 god. organizirane akcije “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku” kroz naše džemate.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali našu pomoć i koji su nam se obraćali, mi smo ih u granicama svojih finansijskih mogućnosti u datom momentu podržali i pomogli, ali ova akcija “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku” ima svoj kontinuitet od četrnaest god., veliki rezultat i uspjeh, veliku podršku naših džemata IZBNJ-e i na kraju – akcija po kojoj je naš H. fond “GH” postao prepoznatljiv kako kod naših džematlija i džemata u Njemačkoj tako i u BiH i Sandžaku.

Počeli smo sa 14 stipendija 2001 god. koje smo iz H. fonda “GH” podijelili po našim medresama, da bih već 2002 god. organizirano kroz naše džemate sakupili 81,5 stipendiju a podijelili  te godine 105 stipendija. Sa ovom godinom u našim ordnerima je obrađeno 4.568 molbi od studenata i učenika, a sa ovogodišnjom podjelom biće podijeljeno 1.930 stipendija po 500,-€ za jednogodišnje školovanje što je jednako sumi od 965.000,-€ (a u KM to je oko 1.930.000,-KM). S obzirom da neke stipendije od 500,-€ polovimo na 250,-€ kako bi što više učenika i studenata pomogli i obuhvatili ovom našom pomoći siguran sam da je za ovih 14. godina oko 2.200 učenika i studenata primilo našu pomoć.

Na kraju vrijedi istaći da se ovakav rezultat i uspjeh ove veoma društveno korisne akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija – stipenditora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Svima njima se iskreno zahvaljujem na učešću i stalnoj konstantnoj podršci ovog humanitarnog projekta IZB-a Njemačke kroz koju pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i Sandžaku.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime