U Srebreniku promovisana knjiga “Islam i slobodno tržište”

0
37

prom-knjig-sreb-03-2014-1Srebrenik – Knjiga “Islam i slobodno tržište”, autora mr.sc. Admira Čavalića i Dženana Smajića, koja je promovisana u Medžlisu IZ-e Srebrenik, nudi rješenje za bosansko-hercegovačke ekonomske i socijalne probleme.

U organizaciji omladinskog kruga Medžlisa IZ-e Srebrenik, u prostorijama Medžlisa IZ-e Srebrenik u utorak, 04.3.2014.godine, u 19 h, pred preko 50 osoba uglavnom mladih, promovisana je knjiga “Islam i slobodno tržište” autora Admira Čavalića i Dženana Smajića, u izdanju udruženja “Multi” i Bosanska riječ Tuzla.

Promotri knjige su bili gl imam Refik Ef. Hodžić, autor Admir Čavalić i jedan od recenzenata dr.sc. Emir Džambegović, dok je ulogu moderatora imao Emir ef. Brašnjić, koji je i koordinator omladinskog kruga Medžlisa Srebrenik.

Promotor i recenzent knjige Emir Džambegović smatra da je knjiga „Islam i slobodno tržište“ pravo osvježenje na tržištu ideja, te da se može smatrati obaveznim štivom za sve koji žele da se upoznaju sa još jednim važnim aspektom Islama, ali i sa ekonomijom uopće i ekonomskim stanjem u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo da će knjiga izazvati značajnu pažnju javnosti, prije svega jer je sama po sebi provokacija, a to je za intelektualne krugove uvijek dobro, dok sa druge strane predstavlja prvo iznošenje ideja ekonomskog liberalizma u obliku knjige u BiH. Osnovni cilj knjige je unijeti svježinu na polju ideja u BiH, te udariti temelje za dalji razvoj i širenje ovog spleta ideja u našoj državi. Nadamo se da će knjiga inspirisati mnoge čitaoce da krenu dalje istraživati o povezanosti Islama sa idejama slobodnog tržišta, zatim liberalnim ekonomskim rješenjima i slično”, naveo je autor Admir Čavalić.

Promotor glavni imam Refik ef. Hodžić je istakao da, osim što se bavi odnosom Islama prema slobodnom tržištu i ekonomiji, ova knjiga je posvećena analizi naše stvarnosti i teškog finansijskog stanja. On je čestitao autorima na njihovom trudu i zalaganju, da ovu ovu temu približi svakom od nas.

Knjiga “Islam i slobodno tržište” je prva knjiga na našem govornom području koja se bavi tematikom odnosa Islama spram tržišne ekonomije i privatnog vlasništva. Ovo djelo čini jedan kratki uvod u ono što bi tek trebalo da postane glavna tematika unutar islamskog diskursa, a to je odnos spram privatnog. Knjiga “Islam i slobodno tržište” između ostalog oživljava klasičnu islamsku tradiciju i bogatstvo gleda kao vrlinu, a ne kao mahanu.

Knjiga ”Islam i slobodno tržište” strukturno je podijeljena na tri zasebne cjeline, s posebnim osvrtom na odnos Islama spram ideje slobodnog tržišta. Ako obratite pažnju na dio koji govori konkretno o odnosu Islama spram tržišta kroz svjetlo Kur’ana i poslaničke tradicije postaje vam jasno da je taj odnos vrlo pozitivan i to upravo insistiranjem na individui kao nezavisnom entitetu, pozicioniranjem privatnog vlasništva na pijedestal ”svetog”, zabrani fiksiranja cijena na tržištu, fiskalnim konzervativizmom itd.

Dr.sc. Osman ef. Kozlić u svojoj recenziji za ovu knjigu napisao je: „Djelo koje govori o našoj nasušnoj potrebi da se okrenemo poduzetništvu, da razmišljamo o tome kako nam Islam može pomoći da riješimo svoje životne probleme, ono bez čega nije moguće kvalitetno posvetiti se duhovnom usavršavanju.“

Ovom prilikom zahvaljujemo se omladinskom krugu Medžlisa IZ-e Srebrenik koji su nam priredili ovu promociju knjige. Omladinski krug radi i djeluje u sklopu Medžlisa i ima punu podršku glavnog imama i predsjednika Medžlisa. Poslije promocije knjige za omladinu je organizovano omladinsko druženje u prostorijama udruženja UG “Pustinjska ruža”.

Molimo Uzvišenog Boga da nagradi sve one koji su došli na promociju knjige, organizatore ove promocije a posebno goste koji su došli da nas počaste savjetima i uputama. Amin!

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime