U Srebrenici počela Ljetna škola hobija za 160 osnovaca

0
3

U Srebrenici počela Ljetna škola hobija za 160 osnovaca

Srebrenica – U prostorijama Pravnog fakulteta u Srebrenici danas svečano otvorena Ljetna škola hobija “N-TIM Akademija“ za 160 osnovaca s područja općina Srebrenica i Bratunac.

Organizatori škole, koja će trajati do 26. augusta su Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond UN-a za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju iz Istanbula (IICPSD) i Fondacija za obrazovanje Privredne komore iz Burse u Turskoj (BUTGEM).

– UNDP je podržao Ljetnu školu hobija jer pomaže razvoju tehničkih i socijalnih vještina kod djece. Takođe, doprinosi i ostvarenju čak četiri cilja održivog razvoja, tako što djeci pruža kvalitetno obrazovanje, afirmira rodnu ravnopravnost pribiližavajući djevojčicama inžinjerske i tehničke vještine, stimulira razvoj inovacija, te pomaže smanjenju nejednakosti u BiH – izjavio je menadžer UNDP-ovog Programa oporavka regije Srebrenica Alexandre Prieto.

Voditeljica programa obrazovanja u UNICEF-u BiH Sanja Kabil kaže da je za djecu iz Srebrenice i Bratunca ova škola idealna prilika za druženje i upoznavanje. Pohađajući ove radionice, djeca će pored tehničkih vještina, steći i vještine komunikacije i saradnje, te samopouzdanje u pristupu rješavanju problema.

Zamjenica načelnika Općine Srebrenica Biljana Rakić kazala je da je ova općina pružila podršku projektu koji je, ističe, značajan zbog toga što se radi o mladim ljudima koji imaju priliku da steknu određena znanja i vještine.

Načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović ističe da su ovakve ljetne škole potrebne jer usmjeravaju djecu u pozitivnom pravcu te će ova općina nastaviti pružati podršku ovakvim projektima

– Pokazalo se po broju djece da je velika zainteresovanost i ovo će im dobro doći da steknu nova prijateljstva, ali i da se usmjere na ono šta će upisati nakon osnovne škole. Mi u obrazovanju imamo dosta problema i treba raditi na tome da se obrazuju kadrovi za potrebe tržišta – naveo je Mlađenović.

Predstavnica grupacije iz Turske, koja je podržala organizaciju “N-TIM Akademije”, Ipek Dincel kaže da se u Bursi sličan projekt radi s velikim optimizmom.

– Za nas je vrlo značajno da smo došli u Bosnu i Hercegovinu, i da je prvi grad u kojem je pokrenuta škola Srebrenica. Turska prolazi kroz težak period, ali mi ćemo i u budućnosti nastaviti sa sličnim projektima – potcrtala je Dincel.

Polaznici “N-TIM Akademije“ će imati priliku pohađati četiri radionice: robotika, modeliranje od žice, obrada drveta, te origami-kirigami tehnike kao osnove za učenje geometrije.

“N-TIM Akademija“ je koncipirana po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizuje BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima. BUTGEM je donirao naprednu opremu i mašine prilagođene dječijem uzrastu, kako bi pružio priliku djeci iz Srebrenice i Bratunca da otkriju i razviju svoje sklonosti prema tehničkim vještinama.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime