U Srbiji počeli prijevremeni izbori, u BiH otvorena dva biračka mjesta

0
4

IyboriSrbija, BiH – U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori.

Biračka mjesta, od kojih je 8.262 na teritorije centralne Srbije, Vojvodine i u zatvorima, 90 na Kosovu, kao i 35 mjesta u 20 država svijeta, otvorena su u sedam sati, a bit će zatvorena u 20 sati. 

Pravo glasa ima 6.765.998 građana Srbije.

U Srbiji je do zatvaranja biračkih mjesta na snazi predizborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć. Na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kao i korištenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na ovjerenim glasačkim listićima, svijetlo plave boje.

Na glasačkom listiću za parlamentarne izbore nalazi se 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih, a ukupno je predloženo 3.020 kandidata za 250 poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg glasa.

 

Glasački listić

 

 

Na glasačkom listiću, pod rednim brojem 1. nalazi se koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), druga je koalicija koju čine SPS-PUPS-JS, za njima je pod brojem tri Demokratska stranka Srbije(DSS). Pod rednim brojem četiri je koalicija Liberalno demokratske partije (LDP), redni broj pet pripada Savezu vojvođanskih Mađara.

Kao šesti, svoju listu Republičkoj izbornoj komisiji predala je Srpska radikalna stranka (SRS) čime zauzima redni broj šest na listiću, a pod brojem sedam nalazi se lista Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Na osmom mjestu nalazi se “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, dok je deveta, lista “Dveri – Boško Obradović”, a deseta SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin.

 

Na 11. mestu po redu je koalicija Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a na 12. je lista “Treća Srbija”. “Crnogorska partija – Josip Broz” nalazi se pod rednim brojem 14., Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić je pod rednim brojem 15., 16 je “Dosta je bilo – Saša Radulović”, 17. “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, koalicija građana “Svih naroda i narodnosti”. “Patriotski front” Borislava Pelevića je pod brojem 18. i “Partija za demokratsko djelovanje – Riza Haljimi” se nalazi pod rednim brojem 19.

Posmatrači

Vanredne parlamentarne izbore pratit će domaći i strani posmatrači. Centar za slobodne izbore i demokratiju – Cesid jedina je domaća organizacija koja je od Republičke izborne komisije (RIK) tražila i dobila akreditaciju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora.

Od međunarodnih organizacija, današnje izbore posmatrat će OEBS/ODIHR (OEBS/KDILJP), Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, centralne izborne komisije Albanije i Ruske Federacije, zatim, Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država – IPS ZND i Zajednička mreža međunarodnih volontera iz Japana.

Osim ovih organizacija, akreditacije za praćenje izbora u Srbiji, dobile su i tri ambasade, kako bi njihove diplomate pratile izbore. To su Britanska ambasada, Ambasada Bugarske i Ambasada Sjedinjenih Američkih država.

Od proglašenja konačnih rezultata današnjih izbora, za konstituisanje Skupštine sa 250 poslaničkih mesta, zakonski rok je mjesec dana, dok je za izbor novog saziva srbijanske vlade, rok tri mjeseca.

I Beograđani danas biraju gradsku vlast

Osim za nove članove Parlamenta Srbije, Beograđani će danas glasati i za nov saziv Skupštine Grada. Na zbirnom izbornom listiću za beogradske izbore nalazi se 23 liste.

Za Skupštinu Beograda bira se 110 odbornika, koji tajnim glasanjem iz svojih redova biraju gradonačelnika za naredne četiri godine.

Glasanje u inostranstvu

Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, a upisani su u jedinstveni birački popis to će pravo moći iskoristiti ukoliko su do 22. februara, preko DKP Srbije u zemlji boravka, podnijeli zahtjev da glasaju u inostranstvu.

Biračka mjesta bit će otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini – u Sarajevu i Banjoj Luci.

U Italiji će biti otvorena četiri biračka mjesta, u Njemačkoj šest, a biračka mjesta bit će otvorena i u SAD – tri, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, te Holandiji

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, te na dva mjesta u Švicarskoj.

Srbijanska izborna komisija odredila je 35 biračkih mjesta za glasanje u inostranstvu u 20 država, a kriterij za otvaranje biračkog mjesta je prijavljenih najmanje 100 birača.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime