U Sportskoj dvorani u Cazinu: Danas se obilježava 21. rođendan Petog korpusa Armije R BiH

1
5

Barca-peti_korpus_big_765242449_144388714Cazin – Širom Unsko- sanskog kantona ovih  dana se obilježava  21. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH, a centralni događaj- svečana akademija, održava se večeras u Sportskoj dvorani u Cazinu.

 

Peti korpus Armije Republike BiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u bh. Armiji, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21.oktobra 1992. godine. U njegov sastav ušle su jedinice iz Unsko-sanske operativne grupe, te dijelovi preformiranog Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Bihać. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao 7 brigada, a naredbom Predsjedništva  BiH, njegovi komandanti su tokom rata bili major Hajrudin Osmanagić i generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Od prvih dana agresije na BiH, koja je na području tadašnjeg Bihaćkog okruga u pravom smislu te riječi počela 21.aprila 1992.godine, napadom na Bosansku Krupu, do danas, kada u miru obilježavamo 21. godišnjicu Petog korpusa Armije BiH, prošlo je mnogo toga. Počev od prvih bitaka i susreta sa ratom, prvih pogibija i ranjavanja, preko zaplijenjenih oružja i oruđa i velikih pobjeda u kojima su se pojedinci i vojni kolektivi  izdigli u nezaborav, do današnjeg vremena u kojem pripadnici Oružanih snaga BiH uspješno i profesionalno obavljaju  svoju mirnodopsku misiju. Ovih dana, kada obilježavamo 21. godišnjicu formiranja Petog korpusa Armije BiH ne smijemo zaboraviti sve blistave i herojske bitke i pobjede naše “Sile nebeske“. Tako ne smijemo zaboraviti operacijekoje je pokretao ili slamao Peti korpus, poput: Munja ’93, Tigar 94, Breza 94, Grmeč 94, Spržena zemlja, Sana 95… a  naročito ne smijemo zaboraviti naše sugrađane koji su na tom slavnom i herojskom putu dali svoje živote. Herojski put, kojim su, zajedno sa drugim patriotima, kročili pripadnici„Sile nebeske“  zaustavljen je nakon oslobađanja Sanskog Mosta u oktobru 1995.godine. A na tim putevima mnogi znani i do rata obični ljudi postadoše istinski heroji.

Nažalost, mnogih više nema među nama, ali ostaviše u amanet budućnosti da ne zaboravi i da čuva slobodu za koju oni dadoše život.

 

(rtvcazin.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime