U školama Kantona Sarajevo uskoro će biti zabranjeni čips, gazirana pića i slatkiši, voće uvijek na meniju

0
13

U školama Kantona Sarajevo uskoro će biti zabranjeni čips, gazirana pića i slatkiši, voće uvijek na meniju

Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomjernu težinu Ministarstvo obrazovanja KS odlučilo je uvesti Pravilnik o ishrani djece u školama kojim će se podstaći zdrava prehrana u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode većinu dana.

Pravilnik će se primjenjivati u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te specijaliziranim ustanovama na području Kantona Sarajevo, a cilj je razvijanje pravilnih prehrambenih navika kod djece i sprječavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića te da se djeci čije zdravstveno stanje zahtijeva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svježih namirnica te nutritivno prilagođeni psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno svježe voće: jabuka, kruška, marelica, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža. Također, prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak sjemenki i pecivima s bilo kojom vrstom svježeg sira, namaza od svježeg sira, mliječnih namaza, te polutvrdih sireva, koji su ujedno i podsticaj kupovini domaćih mliječnih namaza i tradicionalnih sireva.

Pekarski i slastičarski proizvodi, krofne, paštetice, čokoladni, mesni i krem namazi, tvrdi margarini, paštete, hrenovke, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će se naći tek dva puta mjesečno, dok će prodaja svih vrsta prženog krompira, čipsovi i pomfrit biti potpuno zabranjeni u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i prodaja gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih industrijskih sokova, a zabranjeni su i automati koji prodaju ove proizvode.

Škole će biti obavezne i da kontinuirano edukuju nastavno osoblje, roditelje i djecu o pravilnim prehrambenim navikama.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i podjelu obroka zadužene su škole, s tim da sve ove aktivnosti mogu prenijeti i na drugog subjekta u poslovanju s hranom koje je registrovano za ovu vrstu djelatnosti.

Cijenu školske ishrane koju odredi Školski odbor uplaćivat će roditelji direktno na žiroračun škole. Također, škole će biti dužne barem jednom godišnje provjeravati zadovoljstvo učenika i roditelja školskom ishranom.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime