U Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja tvrde: Regres preči od eksterne mature

0
22

Svim zaposlenicima omogućena ista prava

Sarajevo – Ibrahim Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a, u ime uposlenika u osnovnom obrazovanju KS-a koji su učestvovali u realizaciji eksterne mature uputio je dopis Ministarstvu finansija KS-a da hitno pokrene proceduru za poništavanje odluke o preraspodjeli sredstava u izmjenama i dopunama budžeta KS-a za 2015. od 28.530 KM.

Prema Dedićevim riječima, ovu odluku donio je ministar finansija KS-a Jasmin Halebić, na zahtjev Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Stečeno pravo

– Odluka je nezakonita i direktno je uperena protiv uposlenika i zadire u ekonomsko-socijalni status zaposlenih u osnovnom obrazovanju, naveo je Dedić, upozorivši da je neprihvatljivo da se dio sredstava isplati uposlenicima, a da se 50 posto sredstava preusmjeri za isplatu regresa uposlenim u zajedničkim službama KS-a, što je direktno zavlačenje ruke u džep onih koji su profesionalnim radom to realizovali i zaslužili.

Dedić navodi i da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a traži da Ministarstvo hitno preispita dopis koji se odnosi na rad preko norme i prekovremeni rad i stimulaciju upućen svim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama KS-a, jer je upućen u vrijeme kada se planiraju ili su već doneseni planovi za održavanje revija, smotri stvaralaštva i drugih takmičenja koja se održavaju na općinskim, kantonalnim, federalnim i državnim nivoima.

Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, demantuje ove navode i objašnjava kako je u Službenim novinama KS-a objavljena odluka o preraspodjeli u izmjenama i dopunama budžeta KS-a za 2015. unutar razdjela Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

– Preraspodjela je urađena da bi regres bio isplaćen svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama od 50 posto prosječne plaće FBiH po posljednjem objavljenom podatku Zavoda za statistiku, odnosno od 413,50 KM. S obzirom na to da pojedine škole nisu planirale dovoljno sredstava za isplatu regresa preraspodjela se morala uraditi. Ministarstvo je iz ušteda sa pozicije eksterna matura obezbijedilo sredstva koja nedostaju. Iz odluke se vidi da sredstva nisu preraspodijeljena za isplatu regresa zaposlenicima u Vladi Kantona, već za zaposlene u školama, objasnio je ministar.

Prekovremeni rad

Kada je prekovremeni, odnosno rad preko norme u pitanju, ministar Kazazović tvrdi kako je bilo nastavnika kojima je uplaćivan novac za veliki broj časova, što je praktično neizvodivo, te je donesena odluka da prekovremeni rad bez saglasnosti Ministarstva ne postoji.

– Niko neće biti spriječen da radi prekovremeno i da mu se za to isplati naknada, ali ukoliko se utvrdi da je taj rad neophodan i potreban, zaključio je ministar obrazovanja KS-a.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime