U Sarajevu ulična kampanja za podršku ženama koje su preživjele ratne torture

0
10

27917Sarajevo – Aktivistice Fondacije Cure danas su ispred sarajevske Katedrale organizirale uličnu kampanju koja ima za cilj da doprinese podizanju svijesti kod građana i građanki BiH o položaju žena koje su preživjele ratna silovanja i torturu

Namjera organizatora kampanje jest da informira žene o ženskim sudovima.

Aktivistica Fondacije Cure Vildana Džekman ističe da su ženski sudovi važni jer oni kao vaninstitucionalni mehanizmi daju podršku ženama, kako pravnu tako i psihosocijalnu, koje su preživjele ratne torture.

Ženski sudovi, kako navodi, tu su da ohrabre žene da svjedoče i da kažu istinu.

Sredinom prošle godine ženske grupe, u sastavu Udruženje “Forum žena“ (Bratunac), Fondacija Cure (Sarajevo), Udruženje građana “Budućnost“ (Modriča), “Centar za pravnu pomoć ženama“ (Zenica), HO “Horizonti“ (Tuzla), Organizacija žena “Lara“ (Bijeljina), Udruženje žena “Most“ (Višegrad,) pokrenule su inicijativu o ponovnom pokretanju ženskog suda na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ove organizacije su ujedno te kojima se žene mogu obratiti za adekvatnu podršku.

Ženski sud BiH je dio regionalnog Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ulična kampanja se realizuje u isto vrijeme u sedam gradova BiH -Sarajevo, Tuzla, Zenica, Goražde, Modriča, Bijeljina i Bratunac.

Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta, te pružaju prostor ženama, ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime