U Sarajevu promovisana knjiga “Sarajevski masakr”: Civilne žrtve su danas u drugom planu

0
3

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber” održana promocija knjige “Sarajevski masakri”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik udruženja i izvršni producent produkcije “Haber” Omer Edo Hadrović je tom prilikom istakao da se radi o projektu koji na temeljit način tematizira stradanje civila u Ferhadiji, Markalama, Dobrinji, Vogošći i drugim dijelovima Sarajeva.

“Odlučili smo da radimo ovaj projekat, jer smatramo da je kategorija stradalih civila maksimalno zaboravljena. Mislim da ova tema kod nas nije dovoljno istražena i trudit ću se da u narednom periodu i dalje istražujem ovu tematiku”, kazao je Hadrović.

Istakao je kako je u planu prevođenje istoimenog dokumentarnog filma na tri strana jezika – turski, engleski i njemački.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović je izrazila zahvalnost što je pokrenut projekat pisanja knjige i snimanja filma o civilnim žrtvama rata u Sarajevu.

“Zbog svog tog zla koje nam se desilo, konačno se našao neko ko će to zabilježiti u knjizi i kroz film. Mislim da je to izuzetno značajno zbog naših generacija koje treba da znaju, jer narod koji ne zna svoju historiju ne može imati ni svoju budućnost”, rekla je ministrica.

Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, izjavio je da je ovo veoma značajna studija za noviju historiju BiH.

“Studija, po mome mišljenju, govori o pamćenju, ali isto tako i da se ne zaboravi. Ovo je studija koja će zasigurno novim generacijama pokazati ono što se dešavalo za vrijeme opsade grada Sarajeva i BiH, i mislim da je ovo štivo koje se treba naći kod svih građana BiH”, kazao je Smajić.

Sekretar Uduženja civilnih žrtava rata Sarajevo Amerisa Ahmetović je istakla da je ovo veoma vrijedan i koristan projekat za Sarajevo i BiH.

“Mislim da je ovo jedan od boljih projekata koji je urađen, jer su upravo civilne žrtve rata nekako u drugom planu, u svemu. U takvoj smo situaciji da nemamo neku pomoć i ne vodi se o nama puno računa”, kazala je Ahmetović.

Promociji knjige “Sarajevski masakri” prisustvovali su predstavnici Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, Uduženja civilnih žrtava rata Sarajevo, civilne žrtve rata i njihove porodice kao i veliki broj građana.

Promocija knjige koju izdaje Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber” održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Promocija istoimenog dokumentarnog filma bit će održana 9. maja u Domu mladih Skenderija, sa početkom u 19.30 sati.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime