U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjaluci radni dan

0
5

U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjaluci radni dan

BiH – Dan državnosti, 25. novembar, se u dva bh. entiteta godinama doživljava i tumači na suprotne načine. U Federaciji BiH je to državni praznik, dan je neradni, a obilježava se nizom manifestacija. U Republici Srpskoj, drugom bh. entitetu, ovaj dan je kao i svaki drugi, obični, radni dan.

Glavni bh. grad Sarajevo danas je ukrašen državnim zastavama. Većina radnji je zatvorena, institucije ne rade, a gradski saobraćaj je na prazničnom režimu. Da je praznik vidi se na sarajevskim ulicama koje su gotovo pa prazne.

Na sarajevskim ulicama ekipa Anadolije je srela i Zvonka Marića, dugogodišnjeg novinara, koji je kazao da obilježava 25. novembar.

“To je za BiH jedan od najznačajnijih datuma. Sigurno jedan od najvećih pečata historije postojanja BiH. Treba poštovati te generacije koje su se ipak borile protiv fašista. Dali su doprinos da se naši roditelji pa i mi, malo starije generacije, školujemo u nekim normalnim uslovima”, istakao je Marić.

Njegov sugrađanin Miodrag Cekić ne obilježava Dan državnosti.

U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjaluci radni dan

“Ne slavim. Ne slavi većina građana BiH. Nemam ništa protiv toga. Svako ima pravo da slavi ili ne slavi. Ja poštujem tuđe stavove i mišljenja ali ja i moja porodica ga ne slavimo”, poručio je Cekić.

Said Jamaković kazao je za Anadoliju da ovaj datum kao i svake godine slavi zajedno sa svojim prijateljima i porodicom.

“Ipak je to Dan državnosti i odatle je, na kraju krajeva, i osnivanje naše države. Za mene je ovo izuzetno značajan datum. Ali ljudi nisu navikli da ga slave. Više se slave nove godine, bajrami i slično. Međutim, doći će vrijeme kada će se i ovo slaviti na pravi način, kada će biti uključena i ova rasvjeta ovdje”, istakao je Jamaković.

Sarajlija Nemro Radović današnji praznik slavi sa svojim prijateljima.

“Izašao sam da se nađem sa prijateljima. Sada ćemo se svi naći i idemo na kafu. Ovo je za mene pravi praznik. Tu je potvrđena i osnažena prava Jugoslavija. To je bila jedna zajednička država na Balkanu”, kazao je Radović dodavši da ne bilo BiH da nije bilo tog datuma.

U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjaluci radni dan

U drugom najvećem gradu BiH, Banjaluci se danas ne obilježava ovaj praznik tako da je atmosfera na ulicama grada ista kao i svaki drugi radni dan.

“Nisam za to da se danas slavi Dan državnosti. Mislim da je normalnije da se slavi dan kada je donesen Dejtonski sporazum”, izjavio je za Anadoliju Rade Popović iz Banjaluke.

Vildana Dedić iz Sanskog Mosta, došla je u Banjaluku u kupovinu, i kaže da slavi Dan državnosti i “da se historija koja postoji ne može mjenjati po željama i voljama”.

“Mislim da je 25. novembar Dan državnosti BiH kada je utemeljena federalna, sa svim narodima, a zašto se sad to smatra bošnjačkim praznikom, a ne smatra se praznikom u Republici Srpskoj ili u dijelu gdje žive većinom Hrvati, to zaista meni nije jasno”, kazala je Vildana Dedić.

S njom se ne slaže Banjalučanin Momčilo Tešić, na pitanje da li slavi danas rekao je da ne slavi.

“To je datum nekog ranijeg režima. To je režim stvarao da bi pribavio papirologiju za svoje buduće stvaranje i ono je važilo dok je taj režim postojao, kada je režim pao, pada sve ostalo. Važi ako se zvanično preuzme, a to se nije desilo, onako kako treba ići da se sva tri naroda slože, a to nije se desilo prema tome je obilježavanje nelegalno”, rekao je Tešić.

Objasnio je da slavi 9. januar, Dan Republike Srpske, te naveo da pričom o ukidanju ovog praznika “mlate praznu slamu”.

“Ne mogu oni o tome odlučivati, odlučujemo mi, a ne oni”, rekao je Tešić.

(N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime