U Sarajevu počela s radom Fondacija “Alija Izetbegović”

0
42
Organizatori poručuju da je fondacija osnovana s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti; povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva; razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti.

“Fondacija će podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Posebno će nastojati da doprinosi bošnjačkoj samospoznaji i spoznaji drugih o Bošnjacima kao autohtonom evropskom muslimanskom narodu, oslanjajući se na objektivno vrednovanje i promociju intelektualne ostavštine Alije Izetbegovića kao evropskog muslimanskog mislioca i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Zbog okolnosti koje je izazvala pandemija virusa korona, za sada je neizvjesno realiziranje aktivnosti Fondacije “Alija Izetbegović” koje su planirane za ovu godinu i koje uključuju radionicu i ljetnu školu, tribine i okrugle stolove, te jednu međunarodnu konferenciju. Svoje prve aktivnosti Fondacija je prilagodila krizi izazvanoj pandemijom i ublažavanju njenih posljedica.

Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Upravni odbor Fondacije “Alija Izetbegović” čine: Hilmo Neimarlija (predsjednik), Sabina Berberović, Muzaffer Čilek, Fikret Karčić, Zijad Ljevaković, Fikret Muslimović i Faris Nanić.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime