U Sarajevu planiran novi kompleks nebodera do 15 spratova, sutra javna rasprava

0
27

Urbanistički projekt bio je na raspolaganju građanima Općine Novo Sarajevo sve do 5. augusta 2019. godine, a u srijedu će građani dati svoj sud o predloženoj gradnji koja će, ukoliko bude odobrena, radikalno promijeniti izgled Pofalića.

Plavo: obuhvaćeno planom; Crveno: granice kompleksaPlavo: obuhvaćeno planom; Crveno: granice kompleksa

Da li je ta promjena pozitivna ili negativna, svoj sud dat će građani, prvenstveno oni koji žive iznad Sjeverne longitudinale i pruge, u području iznad bivših prostorija Milkosa i bivše Fabrike duhana Sarajevo.

Kako je obrazloženo u nacrtu urbanističkog plana, on je u skladu s Izmjenama i dopunama Prostornog Plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine (“B” faza), ovo područje je planirano kao građevinsko zemljište, odnosno omogućena je izgradnja stambeno-poslovnih objekata.

Predloženi urbanistički projekt uključuje gradnju objekata na području od 5,4 hektara zemljišta ili 5.400 kvadratnih metara. Planirana je izgradnja četiri
odvojene lamele objekata s pješačkim zonama.

Predviđaju se po jedna zgrada od 15 spratova, jedna od 13, jedna od 11, jedna od tri te jedna stambeno-poslovna zgrada minimalne spratnosti. Kako se navodi, maksimalna dozvoljena visina nebodera bila bi 50 metara.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Iz Asocijacije arhitekata BiH navode kako je na datom području planirana izgradnja objekata sa ukupno 777 stanova, što znači da će na tom području stanovati 2.100-2.500 stanovnika.

“Namjena sadržaja u kompleksu je stambeno-poslovna, s naglaskom na stanovanje”, navodi se u nacrtu urbanističkog plana.

Pored zgrada, planirana je gradnja pratećih sadržaja. U južnom segmentu parcele planiran je pješački koridor uz same objekte te saobraćajnica kolskog saobraćaja s nizom parking prostora.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Predviđaju se popločane površine – trg i zelene površine s urbanim mobilijarom. Između južne granice parcele i željezničke pruge planirano je ozelenjavanje i sadnja visokih sadnica.

Kako se navodi u nacrtu urbanističkog projekta, unutar obuhvata koji se odnosi na stambeno-poslovnu zonu nalazi se 16 objekata koji su u “ruševnom stanju i većina ih se ne koristi”, a prema namjeni objekti su privredni, sem jednog objekta stambene namjene.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Pored kompleksa, planom je predviđena ranije najavljena izmjena saobraćajne infrastrukture, uključujući dva kružna toka te novu pristupnu saobraćajnicu koja bi kompleksu pristupila podvožnjakom ispod pruge.

Prema dostupnim dokumentima Općine Novo Sarajevo, stambeno-poslovni kompleks koji bi mogao biti izgrađen nakon eventualnog usvajanja urbanističkog plana nosi naziv “Green City”, a investitor je Green City d.o.o.

Javna rasprava će se održati 7.8.2019. u 17 sati u prostorijama MZ Pofalići I, u ulici Humska 18.

klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime