U Sarajevu otvoren sajam Interio & Exterio, predstavlja se 50 izlagača

0
12

inside-sajamSarajevo – U organizaciji Centra Skenderija, u Sarajevu je danas svečano otvorena sajamska manifestacija INTERIO & EXTERIO – 32. međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja i unutrašnjeg uređenja i 1. međunarodni sajam pejzažne arhitekture i hortikulture.

Cilj manifestacije, na kojoj svoje proizvode do 26. maja predstavlja 50 izlagača, jeste dati priliku za prezentaciju svim angažovanim u dizajnu, proizvodnji, distribuciji proizvoda te pružanju usluga za unutrašnje i vanjsko uređenje, a posjetiocima i kupcima omogućiti dobijanje informacija i uvid u proizvode i usluge na jednom mjestu.

Među izlagačima su kompanije: DSM Trade, Bellona, Sinkro, Dormeo, Moj san, Nobil, Rukotvorine, Primus Balkan, Divan, Izazov i drugi.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević-Dizdarević prilikom otvaranja sajamske manifestacije podsjetila je na značaj drvne industrije u izvozu BiH te kazala da je ona okosnica razvoja privrede BiH i izrazila nadu da ćemo konačno prestati izvoziti sirove trupce, a više izvoziti gotovi namještaj

Ona je istaknula  i da je porazna činjenica da u FBiH još nije donesen zakon o šumama te je zahvalila izlagačima, kazavši da je sajam dokaz da postoji sprega između poduzetništva, proizvodnje, izvoza i prirodnih potencijala.

Direktor KJKP Centar Skenderija Hajriz Bećirović zahvalio je USAID Sida FIRMA projektu i  Vanjskotrgovinskoj komori BiH koji niz godina podržavaju organiziranje ove sajamske manifestacije koja se želi načiniti tradicionalnom,  te kazao da će narednih dana u sklopu sajma, osim prezentacije proizvoda, biti upriličeni stručno-edukativni programi, predavanja, a 24. maja i Dan dizajna.

Prisutne na svečanoj ceremoniji je pozdravio i ministar privrede KS-a Emir Hrenovica koji je naglasio da FBiH mora hitno donijeti zakon o šumama i radi ovakvih nemilih situacija koje su nas prethodnih dana zadesile. On je dodao da u KS-u zahvaljujući tom zakonskom rješenju znatno spriječena i zloupotreba u šumarstvu, ali i proširena saradnja sa Šumarskim fakultetom.

Na značaj drvne industrije ovom prilikom je ukazao i direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić koji je kazao da ta industrija čini 11 posto izvoza privrede BiH, naglasivši da je u prvom tromjesečju ove godine zabilježen značajan rast izvoza u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Podršku ovogodišnjem sajmu pružio je u Šumarski fakultet Sarajevo, a dekan  Mirza Dautbašić kazao je da je cilj bio na ovom sajmu predstaviti urbano zelenilo i dizajn vrta.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime