U Sarajevu održana tribina “Hidžab, zašto ne?”

0
13

131025128Sarajevo – Tribina pod nazivom “Hidžab, zašto ne?”, održana je večeras u Sarajevu, u Domu mladih Centra Skenderija.

Osnovna poruka obrazovanih žena koje nose hidžab a organizatori su ih pozvali da se obrate ostalim učesnicama i svim posjetiocima, jeste da je odluka o nošenju hidžaba (pokrivanju) bila njihov vlastiti izbor, želja potekla iznutra, iz duše, jer islam ne nameće prisile.

Ove žene – profesorice, političarke, novinarke, direktorice, pjesnikinje, pozvale su na obrazovanje muslimanki te iz vlastitih primjera navele da im je u radnim sredinama hidžab priskrbio respekt drugih prema njima kao ženama, neku vrstu zaštite i korektnog ophođenja.

– Imperativ za nas muslimanke je obrazovanje kao što je porodica osnovna zadaća. Nošenje hidžaba nije samo puko stavljanje komada platna na glavu, mi moramo biti kompletne osobe. Hidžab treba maksimalno dostojenastveno nositi, kako to nalaže islam – rekla je Azra Zaimović, profesorica na Ekonomskom fakultetu Sarajevskog univerziteta.

Edina Gabela, predsjedavajuća Općinskog vijeća sarajevske općine Novi Grad, pozvala je žene pod hidžabom na aktivniji društveni angžaman, pa i onaj u politici.

– Nikad nije kasno pokrenuti se, biti aktivan – rekla je između ostalog ova žena koja tvrdi da kao političarka nikad nije imala neugodnosti što je pod hidžabom već, naprotiv, da je privilegovana i da joj je hidžab zaista – štit.

Dževada Šuško, direktorica Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka, smatra da je veoma važno što su žene počele govoriti o ženama u islamu, o nošenju hidžaba, što dokazuju večerašnji skup i prepuna dvorana.

– Hidžab nije simbol islama već prakticiranje vjere, sastavni dio vjerskog obreda u islamu, koji ima svoje utemeljenje u Kur’anu. Hidžab je način da budete prepoznate, zaštićene. To je moj, vlastiti, ženski identitet. To sam ja – rekla je Šuško, koja dodaje da je pos=tupno, razumno otkrivala vlastiti životni orijentir

Organizator večerašnje tribine je nevladina organizacija Etno Urban iz Sarajeva.

Osnovi cilj, kako je navedeno, bio je okupiti eminentne Bošnjakinje koje će na zajedničkom druženju govoriti o različitim aspektima prakticiranja hidžaba u svakodnevici.

Nošenje hidžaba je uvijek aktuelna, “dežurna” tema na Zapadu, širom svijeta vode se rasprave “zbog komada platna na glavi”.

Večerašnji skup u Sarajevu bio je u cilju afirmacije hidžaba u javnoj sferi, naveli su organizatori.

(Vijesti ummeta)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime