U Sarajevu obavljena dženaza i ukop gaziji Bosne – Zejdu Dukmeniću

0
74

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu, klanjanjem dženaze namaza i obavljenim ukopom, Bosna se oprostila od Zejda Dukmenića, gazije, pripadnika elitne jedinice Armije R BiH Crni Labudovi, pratioca Predsjednika R BiH Alije Izetbegovića r.a., vrsnog sportiste, predsjednika Taekwondo saveza BiH.

Posljednjem ovodunjalučkom ispraćaju Zejda, pored sinova Ise i Jahije i ostale rodbine, prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović; predsjednik SDA BiH – Bakir Izetbegović; poslanik u PS BiH – Šemsudin Mehmedović; Ministar za boračka pitanja u vladi F BiH – Salko Bukvarević, koji je Zejdov saborac, veliki broj građana iz svih krajeva BiH, patriota, pripadnika Armije R BiH, sportista i sportskih radnika, i posebno saboraca iz jedinice Crni Labudovi, koji su predvodili i organizacijski dio oko dženaze i ukopa.

Dženazu namaz predvodio je Harun ef. Hodžić, demobilisani major Armije R BiH, pripadnik jedinice Crni Labudovi, koji je prisutne u nekoliko rečenica podsjetio na život Zejda Dukmenića, njegovu ljubav i odanost Bosni, hrabrost i odlučnost koju je Zejd pokazao u pružanju otpora agresoru, spremnost na svaki oblik žrtve samo da Bosna opstane. Hodžić je ukazao i Zejdovo veliko poštovanje i ljubav prema prvom Predsjedniku RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću. Kao i ono najbitnije iman koji je krasio srce ovog gazije. Život kao i smrt Zejda Dukmenića, svima nama je pouka, ali sigurni smo da će mnogima biti inspiracija kako živjeti za islam, voljeti svoj narod i boriti se za domovinu.

Mogobrojno prisustvo na posljednjem ispraćaju najbolje govori šta narod, zvaničnici države i drugi uglednici BiH i okruženja, veterani slavne Armije RBiH, IZ, patrioti misle o ovom velikom čovjeku čiji će mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu svjedočiti o njemu i drugim velikanima pokraj kojih je spušteno njegovo tijelo.

Polahko gazije bosanske, jedan za drugim kao u stroju odlaze sa ovoga svijeta, za njima ostaju duboko utisnuti tragovi što ih ostaviše u zemlji bosanskoj, kapi krvi koju proliše za naš opstanak i opstanak naše Domovine.

ODLETI CRNI LABUDE DO DŽENNETSKE KAPIJE;
TAMO GDJE TE ČEKAJU NAGRADE OBEĆANE

Njega nije trošio život, on je trošio život na putu dobra, na putu ostvarenja sna o Bosni.Imao je viziju vjere, države i nacije, bio je u misiji pobjede dobra nad zlom, istine nad laži, pravde nad zulumom. Zejd Dukmenić, kojeg danas ispračamo na Ahiret, duboko vjerujući da je bio jedan od onih za koje Allah. s.v.t.a. u Kur`anu kaže “Oni koji kažu naš Gospodar je Allah, zatim na tome ustraju, za njih nema straha i oni ne treba da se žaloste“, bio je i ostat će in sha Allah trajna isnpiracija mnogima od nas, kako se dostojanstveno korača po zemlji, kako se umire da bi se živjelo, kako se voli, brani i čuva Bosna.

Zejd je bio Bosna, bio je i san o Bosni, bio je primjer Bošnjaka koji je uklesan na stećku, uspravan, hrabar, nepokolebljiv, ponos naciji i prijetnja dušmanima. Od njega smo svi mogli učiti patriotizam, svojim djelima nam je ostavio lekciju na koji način se voli domovina, a on, Zejd, Bosnu je volio, kroz vjeru koju je svjedočio, kroz ljubav prema Predsjedniku Aliji Izetbegoviću koju je ispoljavao, kroz medalje sa sportskih takmičenja koje je donosio, kroz ponos koji je pokazivao što je bio i ostao pripadnik najelitnije jedinice Armije R BiH Crni Labudovi.

Polahko se bliži trenutak, kad ce Zejdovo tijelo biti spušteno u kabur, u haremu Alipašine džamije, pored tijela najvećih sinova Bosne i Bošnjaka, tamo gdje su ukopani svi oni koji su kovali snove o slobodi, koji su gradili i branili njezinu državnost, tamo gdje se nikad ne prestaje sanjati san o Bosni, gdje se s ezanom budi i s ezanom u san uplovi.

Na rukama svojih sinova, saboraca i svih patriota ove države, bit će predat Bosni na čuvanje, do Dana proživljenja. Zejd je za života čuvao Bosnu, Bosna će u smrti čuvati Zejda.

Zaborav je upomena na one koji prežive život. Sjećanje je uspomena na one koji odžive život. Naš gazija Zejd svoj život je odživio, a mi ćemo ga se sjećati dovom, i čuvanjem ideje Bosne.
Molim Allaha s.v.t.a., da našem Zejdu otvori sve kapije dženneta, da bude sa onima koje je volio, da se ako Bog da sretne da predsjednikom Alijom i da kao prvaci našeg naroda sve nas povedu put dženneta.

Moja dunjalučka čast je bila što sam imala priliku pozvanati ovakvog čovjeka, koji nije bio samo pouka, nego je ostao inspiracija..

Labudovi sabljo Bosne
Što se smrti ne boji
Sa šehadetom i imanom
Svoja srca ispunite…

Izvor: bosnjaci.netBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime