U Sarajevo održana druga redovna skupština Abom-a

0
7

ABOM_Skupstina1aSarajevo  – U Sarajevu je 26.12.2013. godine održana Druga redovna skupština Aktivne bošnjačke mreže – ABOM. U prisutsvu delegata te brojnih gostiju i prijatelja zasjedanje je proteklo u radnoj atmosferi. Na dnevnom redu se našlo šest tačaka među kojima su Izvještaj o radu ABOM-a za 2013. godinu te Plan rada ABOM-a za 2014. godinu koje je skupštini podnio predsjednik Udruženja Ismet Bećar. Nakon toga razmatran je i finansijski izvještaj za 2013. godinu. Također, na prijedlog Upravnog odbora, donesen je novi Statut Udruženja u kojem su se eliminirale određene protivrječnosti u pogledu rada organa Udruženja, a koje su se nalazile u postojećem Statutu, te je Upravni odbor proširen na sedam članova. Sve tačke su realizirane jednoglasnim usvajanjem. Na kraju, ABOM je dobio i novu predsjednicu Skupštine za naredni period dipl. iur. Amru Halilović-Mulaosmanović koja je na tu dužnost izabrana jednoglasno. Osim toga, zaključeno je da UO na svojoj prvoj sjednici nakon skupštine i formalno imenuje hfz. Nerminu Čakić za Koordinatoricu aktivistica ABOM-a.

U svojim obraćanjima, predsjednik Ismet Bećar i predsjedavajući Skupštine mr. Sedad Bešlija su još jednom naglasili ideju i viziju ABOM-a koji nastoji okupiti i umrežiti mlađu i srednju generaciju onih Bošnjaka koji posjeduju potreban intelektualni i moralni kapacitet te koji su u svome djelovanju slobodni. Podvukli su da je na ovoj generaciji mukotrpan rad na podizanju svijesti kod Bošnjaka o temeljnim pitanjima njihovog duhovnog, kulturnog, nacionalnog i državnog identiteta. ABOM je domaći proizvod, autohton, autentičan, koji gaji “elitistički” pristup u svom radu, i koji se prema svim drugim faktorima, u zemlji i inozemstvu, odnosi partnerski. Uz poštovanje prema svim drugim narodima, naše opredjeljenje je samo partnerski odnos na uzajamnom poštovanju i saradnji, a ne na tutorstvu.

Naglasili su da su svjesni da teme kojima se bavi ABOM nisu popularne za budžete EU i drugih fondova, koliko psi i druge slične teme; ali su isto tako kazali da su svjesni snage i resursa vlastitog naroda kojem je potrebna samo dobra organizacija i rukovođenje. Konstatirano je da je protekla godina bila godina utemeljenja organizacije te da se uradilo mnogo s obzirom na skroman budžet s kojim se raspolagalo. Izrazili su nadu da će Bošnjaci i oni među mlađom populacijom koji nisu skloni apatiji i pesimizmu prepoznati ovu ideju te ugraditi dio sebe i svoga vremena u rad organizacije te tako raditi na izgradnji pravednijeg bh. društva i ukupnog stanja u državi. U prvoj godini rada ABOM-u je pristupilo više od 30 aktivista i aktivistica, piše u saopćenju Aktivne bošnjačke mreže.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime