U Sanskom Mostu održana javna rasprava na temu poplava i oporavka od istih

0
1

U Sanskom Mostu održana javna rasprava na temu poplava i oporavka od istih

Sanski Most – Mustafa Avdagić, načelnik općine Sanski Most, ističe kako je šteta uzrokovana ovom prirodnom nepogodom iznosila 11,5 miliona konvertibilnih maraka. Te je irazio nezadovoljstvo visinom javnih sredstava koje je država do sad odobrila Općini Sanski Most

Javna rasprava na temu “Poplave i oporavak od poplava u općini Sanski Most”, održana je danas u šali Općinske vjećnice, a organizator ovog događaja bilo je Udruženje “ABC” iz Bihaća. Rasprava je održana u sklopu projekta “Brana”, kojeg realizira dvadesetak nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Ciljem je pratiti i analizirati proces obnove od štete u najugroženijim općinama.

Prije Sanskog Mosta, javne tribine su održane u općinama Bihać, Bosanski Petrovac i Ključ, koje su također takom 2014. godine bile pogođene prirodnom nepogodnom. Na ovaj način želi se utvrditi kako su na terenu utrošena sredstva koja su bila namijenjena sanaciji šteta uzrokovanih poplavama, i utvrditi da li je bilo eventualnih zloupotreba takve pomoći.

Prisutnima su se na ovom događaju obratili predstavnici lokalne vlasti, te institucija i ustanova koje su sudjelovale u svim aktivnostima vezanim za poplave koje su pogodile Općinu Sanski Most tokom maja 2014. godine.

Načelnik Općine, nakon što je izrazio nezadovoljstvo visinom izdvojenih javnih sredstava za sanaciju šteta koje je država do SAD transferisala Općini Sanski Most, dodao je kako je Općina u saradnji s međunarodnim organizacijama i donatorima realizirala veliki broj kvalitetnih projekata na planu sanacije uništenog ili oštećenog stambenog fonda, javnih ustanova i institucija, infrastrukture, a realiziran je i niz značajnih projekata u oblasti poljoprivrede.

Predstavnici Crvenog križa, Civilne zaštite i Komisije za procjenu i sanaciju šteta osvrnuli su se na spašavanje ljudi i materijalnih dobara tokom poplava, podjelu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu, te na proces sanacije šteta. U raspravi koja je potom uslijedila, jedan broj prisutnih građana se žalio na nedovoljna ili nikakva sredstva ili pomoć koju su dobili tokom sanacije počinjenih šteta. Načelnik Avdagić je tom prilikom, odgovarajući na pitanja, istakao kako su lokalne vlasti u ovoj godini obezbjedile oko 200 hiljada maraka i ova sredstva će isključivo biti dodijeljena građanima koji nisu ili su dobili minimalnu pomoć u saniranju šteta od poplava.

Izvor:rtvusk.ba

(kladusa.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime