U RS-u utvrđen Nacrt zakona o državljanstvu Srpske

0
9

imagesBanja Luka –Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o državljanstvu Srpske kojim se uređuje način, uslovi i postupak za sticanje i prestanak državljanstva.

Zakonskim rješenjima je na sveobuhvatan način riješen pravni status djece rođene van teritorije Republike Srpske, koja po porijeklu roditelja stiču pravo na državljanstvo Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Precizirane su i dopunjene pojedine odredbe koje se odnose na sticanje državljanstva Republike Srpske djece rođene na teritoriji Srpske ili u inostranstvu, čiji je jedan roditelj državljanin Federacije BiH.

U saopštenju se navodi da su olakšani uslovi za sticanje državljanstva prirođenjem i da je po tom osnovu uslov boravka smanjen sa 8 na 3 godine stalnog boravka.

Olakšani su uslovi za sticanje državljanstva na osnovu braka sa državljaninom BiH i Republike Srpske, gdje je uslov boravka ispunjen momentom sticanja stalnog boravka.

Ovim zakonom stvorene su pretpostavke da izbjeglice i lica bez državljanstva imaju mogućnost da steknu državljanstvo prirođenjem na način da se propisuje uslov od 5 godina neprekidnog boravka na teritoriji Republike Srpske.

Omogućeno je olakšano sticanje, odnosno ponovno sticanje državljanstva Republike Srpske/BiH licima kojima je državljanstvo prestalo radi sticanja državljanstva drugih država.

Vlada Republike Srpske je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o željeznicama Republike Srpske, a razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi njegovog usklađivanja sa Zakonom o žičarama za prevoz lica.

Utvrđen je i Nacrt programa rada Vlade Republike Srpske za ovu godinu.

Usvojena je Informacija o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj i prijedlog mjera Ministarstva unutrašnjih poslova za poboljšanje stanja, dodaje se u saopštenju.

(Nezavisne novine)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime