U RS-u se ukida vanredni studij za medicinu, farmaciju i arhitekturu

0
22

U RS-u se ukida vanredni studij za medicinu, farmaciju i arhitekturu

Banja Luka – Raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj (RS), sutra će biti nastavljena sjednica entitetskog parlamenta.

Ovim zakonskim aktom prvi put je precizno definiran postupak osnivanja javne i privatne visokoškolske ustanove, kao i izdavanje dozvole za izvođenje novog studijskog programa, a što važećim zakonom nije bilo precizno određeno.

Nacrtom je propisano da se određeni studijski programi, i to: medicina, stomatologija, farmacija, veterina, arhitektura, kao i određeni studijski programi iz oblasti umjetnosti ne mogu izvoditi kao vanredni studij.

Predviđeno je i da se nastavnim planom studija u prvom i drugom ciklusu utvrđuje 25 sati nastave sedmično, za razliku od odredbe važećeg zakona prema kojoj je bilo propisano da se utvrđuje najmanje 20, a najviše 25 sati nastave.

Obavezni ispitni rokovi trebali bi biti: januarsko-februarski, aprilski, junsko-julski i augustovsko-septembarski ispitni rok. Za razliku od važećeg zakona koji propisuje kao dva obavezna roka septembarski i oktobarski ispitni rok, u ovom nacrtu je izostavljen oktobarski.

Propisano je i da nastavniku prestaje radni odnos na visokoškolskoj ustanovi na kraju školske godine u kojoj je navršio 68 godina, a da će se ova odredba primjenjivati zaključno s 30. septembrom 2021. godine.

U nastavku sjednice Narodne skupštine bit će razmatran i Nacrt zakona o željeznicama RS-a kojim će se sva željeznička infrastruktura upisati kao javno dobro u svojini RS-a, a Željeznice RS-a su upravljač infrastrukture.

“Na ovaj način, pojednostaviće se procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture”, navodi predlagač.

Poslanici će razmatrati i Nacrt strategije zapošljavanja RS-a za period od 2016. do 2020. godine.

Zaključno s 31. decembrom 2015., na evidenciji entitetskog Zavoda za zapošljavanje bilo je 135.585 osoba, što je za 7.090, odnosno pest posto manje u odnosu na isti period 2014.

U Strategiji se ističe da su neformalna ekonomija i neformalna zaposlenost pojave koje su prisutne u RS-u, a odnose se na zaposlenost koja nije obuhvaćena ili je nedovoljno pokrivena formalnim aranžmanima u zakonu ili u praksi.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, neformalna zaposlenost u periodu 2011.-2013. godina na nivou BiH kreće se između 25 i 29 posto ukupne zaposlenosti, odnosno između 204.000 i 237.000 zaposlenih.

U predloženoj strategiji se navodi i da je praksa isplate “plaća u kovertama“ u velikoj mjeri zastupljena u RS-u, a prema podacima Poreske uprave u 2013. godini 106 privrednih društava bez ijednog zaposlenog ostvarilo je dobit od 3,15 miliona KM.

Prema procjenama, poslodavci ne plaćaju doprinose za više od 100.000 formalno zaposlenih radnika, dok za dodatnih 200.000 zaposlenih poslodavci plaćaju doprinose na minimalne plaće.

Ukupno, za više od 300.000 zaposlenih ili oko 40 posto od ukupnog broja zaposlenih, doprinosi se uopće ne plaćaju ili se plaćaju na najnižu plaću.

Poslanici će se, između ostalog, izjasniti i o Prijedlogu odluke o obrazovanju Anketnog odbora – Odbora za koordinaciju s institucijama i organizacijama u vezi s izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina“i praćenja usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, u parlamentima drugih država.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime