U RS-u se trenutno nastoji dovršiti memorandum SANU i etničko čišćenje

0
2

imagesBanja Luka   ̶   Klub bošnjačka u Vijeću naroda Republike Srpske tražit će od Svjetske banke da zaustavi implementaciju 15 miliona američkih dolara za projekat registracije zemljišta u Bosni i Hercegovini, jer se ova sredstva u Republici Srpskoj zloupotrebljavaju i koriste za sistemsko oduzimanje bošnjačke imovine i etničko protjerivanje, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria Mujo Hadžiomerović, delegate u Vijeću naroda RS.

Tim povodom sutra će u Banjaluci Klub bošnjaka u Vijeću naroda RS održati pres konferenciju na kojoj će iznijeti sve probleme sa kojima se Bošnjaci susreću u manjem bh. entitetu.

– Bošnjacima u Republici Srpskoj već godinama se guše osnovna ljudska prava. Doživljavamo diskriminaciju na svakom koraku, od školstva i zapošljavanja u javnim insitucijama do preraspodjele budžeta – rekao je Hadžiomerović. Dodao je da Bošnjaci više ne žele podnositi takav odnos vlasti u RS, te da je došlo vrijeme kada se status Bošnjaka u ovom entitetu mora promijeniti.

On smatra da se Bošnjacima u RS završni udarci zadaju usvajanjem posljednjeg seta zakona koji se odnose na imovinu, odnosno Zakon o katastru, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosit i sličnim zakonima.

– Ako pogledate sastav komisije za uspostavljanje novog katastra nepokretnosti koji je upravo u implementaciji, vidjet ćete da on ne odražava multietnički karakter stanovništva. Jasno je da će takve komisije raditi na štetu Bošnjaka i da će učiniti sve kako bi im oduzeli imovinu – kaže Hadžiomerović.

– Set zakona koji se odnosi na nepokretnosti u RS su direktni udar na vlasništvo i imovinu kao  osnovno ljudsko pravo koje je kao takvo zagarantovano prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Republike Srpske i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama – objašnjava Hadžiomerović.

Zakoni o kojima govori, tvrdi, u RS se kroje po hitnom postupku, bez rasprave u stručnim krugovima, i bez javne rasprave građana.

– Trenutno je u toku nastojanje vlasti u Republici Srpskoj da jednostrano obilježe i međuentitetsku crtu razgraničenja, ne vodeći računa o državnoj granici i državnoj komisiji koja je sastavljena od zvaničnih predstavnika oba entiteta i eksperata iz ove oblasti. Čini se da je najviši prioritet entitet Republika Srpska iznad svega, manje je važno što se krše svi zaključci, protokoli, sporazumi u ovoj predmetnoj stvari. U Republici Srpskoj trenutno se nastoji dovršiti memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti odnosno etničko čišćenje ovog entiteta – kaže Hadžiomerović, piše Patria.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime