U Rijasetovoj akciji kurbana ove godine obezbijeđeno skoro 7000 kurbana

0
10

30 09 2015 01 akcija kurbana rijaset 1

Sarajevo – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i prethodnih, i ove godine organizirao je akciju uplate kurbana i klanja u BiH, te prikupljanje kurbanskih kožica.  Istodobno, zajedno s medresama, Rijaset je koordinirao akciju klanja kurbana u svrhu osiguranja potrebnih količina mesa radi ishrane učenika medresa i studenata fakulteta.

Međutim, posebno je važno naglasiti da Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana kroz institucije Islamske zajednice, iz godine u godinu, dobija nove forme kojima se izvršavanje ovog vjerskog obreda, pored ostalog, stavlja u funkciju jačanja povratka i opstanka muslimana na njihovim ognjištima.

Naime, nakon što je u 2014. godini učinjen iskorak odlukom da se dio kurbana kupi od bošnjačkih povratnika, što je rezultiralo kupovinom 2.400 kurbana od povratničkih porodica, u 2015. godini Rijaset Islamske zajednice kupio je mnogo veći broj kurbana od povratnika. Kurbani su kupljeni u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči, Gacku, Prnjavoru i drugim povratničkim područjima. Meso kurbana će biti prvenstveno i podijeljeno povratničkoj populaciji.

«Ove godine ukupan broj kurbana koji su obezbijeđeni preko Rijaseta jeste 6872. To je 2083 kurbana više nego prošle godine. Ovo dodatno govori o pripremama koje su izvršene ove godine. Apsolutna većina kurbana je nabavljena u manjem entitetu i gradovima zapadne Hercegovine. Nema medžlisa s prostora manjeg entiteta da nije učestvovao u akciji, počevši od Rudog sa skromnih 12 kurbana», kazao je koordinator akcije kurbana i šef Odsjeka za ekonomske poslove Bilal Memišević.

Proces podjele je počeo još prvog dana Bajrama. Svježe kurbansko meso je dostavljeno povratnicima u toku bajramskih dana, dok će ostatak biti ustupljen medresama. Jedan dio mesa će se preraditi za medrese i za podjelu u organizaciji Ureda za društvenu brigu, koja podrazumijeva podjelu javnim kuhinjama, ustanovama, izbjeglicama i drugim kategorijama. Uskoro će se objaviti kompletna tabela s imenima i adresama svih korisnika kurbanskog mesa.

(rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime