U Republici Srpskoj živi oko 195 hiljada Bošnjaka – 16% od ukupnog stanovništva

0
5

8d630829ed9e49ffc1bcbd5bb48a4c40_XLBiH – U Republici Srpskoj (RS) živi oko 195 hiljada Bošnjaka, izjavio je za AA potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić pozivajući se na još uvijek preliminarne i nezvanične procjene na osnovu rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, dodajući kako Bošnjaci u tom bh. entitetu moraju biti snažniji faktor.

Prema popisu iz 1991. godine, na prostoru današnje RS živjelo je 440 hiljada Bošnjaka, što znači da je sa tog prostora praktično nestalo (ubijeno, protjerano ili se iselilo) 245 hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti.

“Prve informacije govore da u RS-u živi 195 hiljada Bošnjaka, to je oko 16 procenata. Evidentno da, ipak, u RS-u živi praktično manje od 50 posto Bošnjaka od broja 1991. godine. No, i postojeći broj je dobar pokazatelj da ljudi vole svoj kraj i da neće odustati od svog kraja. Ako se uzme u obzir kategorija ostalih i procent Hrvata, evidentno da na prostoru RS-a živi 20 procenata nesrba, što je puno manje nego 1991. godine, ali je puno više nesrba nego su neki projektirali da može biti”, kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će Bošnjaci i poslije posljednjeg popisa 2013. godine “brojčano biti faktor u tom bh. entitetu”.

“Međutim, na sceni je politika, ideologija koja želi jednim psihološkim pritiskom Bošnjacima oduzeti pravo na učestvovanje, rad i pravo na obrazovanje… Time žele ljude destimulirati, demoralizirati i prisiliti ih da napuste taj prostor. Ovo bi trebalo ljudima da otvori oči i da postane jasno da Bošnjaci neće odustati od ovog prostora ma kakvi se pritisci pravili”, naglasio je.

Kako bi pozicija Bošnjaka bila jača u RS, tvrdi on, mora biti više njihovih predstavnika u institucijama.

“Prije svega, u Narodnoj skupštini RS (NSRS) mora biti veći broj Bošnjaka, da na bazi tog faktora budu i dio Vlade RS, a onda da se to spušta na agencije i ostale institucije i time se zapravo osiguraju politički utjecaj i prava. Pojačan pritisak na implementaciju i prihvaćanje Konvencije o ljudskim pravima, slobodama i ravnopravnost, sigurno bi nam to pomoglo da naša pozicija ovamo bude bolja”, kazao je Salkić, ističući, uprkos svemu, zadovoljstvo provedenim popisom.

Govoreći o novom oporezivanju nekretnina u RS, što bi, kako strahuju povratnici, moglo dovesti do toga da im bude oduzimana imovina, Salkić je kazao:

“Tu je motiv bio da se oporezuju gradska područja u smislu nekretnina koje su se vodile kao da nisu izdavane, a zapravo su izdavane. Može se desiti da imovina na koju vlasnici nisu dolazili pet do deset godina i koji na tu imovinu ne plaćaju porez bi u nekoj fazi mogla doći pod lupu u smislu da je procijenjena vrijednost imovine veća od vrijednosti koja je dužna da bude plaćena na ime poreza. U tom smislu može se doći do određenih problema. Ali za one koji stalno žive u RS-u i plaćaju poreze, nemoguća je situacija da može doći do toga da im se uzme imovina”, zaključio je Salkić.

(popis2013.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime