U pripremi Studija o opskrbi toplotnom energijom Tuzle, Lukavca i Živinica

0
0

06_TE_Tuzla_Dimnjaci

Tuzla, Lukavac, Živinice – Studija o dugoročnoj opskrbi toplinskom energijom iz Termoelektrane Tuzla za područje Tuzle, Lukavca i Živinica trebala bi biti završena do kraja ove godine. Poziv za izradu je već raspisan a za njenu izradu je osigurano 170.000 KM. Ova studija prema riječima Amera Karabegovića, pomoćnika direktora za tehničke poslove Centralnog grijanja Tuzla, treba pružiti odgovore na pitanja dugoročne opskrbe toplotnom energijom iz iz Termolektrane Tuzla čiji su trenutno korisnici Tuzla i Lukavac a Živinice se tek pripremaju za taj korak i već su potpisali memorandum o priključenju na taj sustav, piše Akta.ba.

Cilj studije je, navodi Karabegović, analiza tehničkih, ekonomskih, ekoloških i institucionalnih aspekta dugoročne opskrbe toplinskom energijom iz TE Tuzla, uvažavajući postojeće i potencijalno nove sustave daljinskog grijanja kao što je ovaj iz Živinica. Osim tih tehničkih stvari studija treba dati i projekciju mogućnosti i razvoja opskrbe u idućih 25 godina, utjecaja na okolinu, tehničku izvodljivost, zahtjeve za infrastrukturom, raspoloživost goriva, regulatorne aspekte, financijske zahtjeve i dr. Žele vidjeti kakav će biti povrat investicije od predloženih aktivosti.

”Ovo je prva studija u BiH koja će se raditi na ovom nivou. Do sada su se radili prijedlozi o tome koje je grijanje isplativije. Ovdje imamo konkretniju situaciju jer u Tuzli postoji toplinski izvor energije u TE Tuzla. Grad Tuzla ima još iz 1981. odluku da se opskrba Tuzle toplinskom energijom vrši putem jedinstvenog sustava daljinskog zagrijavanja Termolektrane. Prošle godine smo potpisali novi ugovor o dugoročnoj opskrbi za idućih 25 godina. Želimo da iskoristimo benefite toga što se Termoelektrana nalazi u blizini ova tri grada”, kaže Karabegović.

TE Tuzla proizvodi i toplinsku energiju za potrebe sustava daljinskog grijanja (SDG) gradova Tuzla i Lukavac kao i tehnološku paru za okolne industrijske potrošače. Sustav daljinskog grijanja Tuzle je u pogonu pune 32 godine. Sustav daljinskog grijanja grada Lukavca pušten je u rad 1978. godine. Opskrba toplinskom energijom vršila se iz centralnog izvora toplote u Fabrici sode Lukavac (FSL). Grad Lukavac se sada snabdijeva toplinskom energijom iz TE Tuzla putem magistralnog vrelovoda koji je pušten u pogon 2003. godine.

Općina Živinice, po pitanju zagrijavanja stanovanja i društveno- poslovnih prostora ima veoma šarolik način zagrijavanja istih u zimskim mjesecima od korištenja peći na drvo i ugalj za domaćinstva, malih kotlovnica za veće obiteljske kuće, koje kao gorivo koriste drvo, ugalj i plin i veće centralne kotlovnice za stambene objekte sa više stambenih jedinica. Sve veće kotlovnice koriste uglavnom domaći ugalj kao toplinski energent, jer je njegova upotreba ekonomski najpovoljnija, objavila je Akta.ba.

(TIP/akta.ba/Foto: CIN-arhiva)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime