U pripremi obiman publicistički projekat o Velikoj Kladuši

0
0

U pripremi obiman publicistički projekat o Velikoj Kladuši

Velika Kladuša – Analitičar i publicista Ramo Hirkić, povratnik iz Amerike, je u poodmakloj fazi na prikupljanju materijala i podataka za veliki publicistički projekat radnog naziva „Kladuša na razmeđi dvaju stoljeća“.

Jedan od razloga zašto se Hirkić upustio u ovakav projekat je i činjenica da je o Velikoj Kladuši, srazmjerno broju događaja iz njene daljnje i bliže prošlosti, napisano malo knjiga, a od onoga šta je napisano, malo je izvornih kladuških autora. To praktično znači da su ljudi sa strane više pisali iako su manje poznavali prilike u najzapadnijoj bh. čaršiji bez obzira o čemu da se pisalo. Tako je vrijednost, ali i vjerodostojnost nekih od objavljenih knjiga upitna, smatra autor.

Ramo Hirkić
Ramo Hirkić
“Tako to biva kada drugi bolje od Kladuščana vide ono što se ovdje dešavalo i što se dešava. Kladuščani su, čast iznimkama, lijeni za pisanje iako su za to nadareni. Nije to slučaj samo sa zahtjevnijim ostvarenjima već općenito pa tako nema analitičkih osvrta na aktuelna dešavanja, nema komentatora ovdašnje svakodnevnice, nema kritičkih promišljanja. Zapravo, ima komentatora, ali na ono što neko uradi ili pokuša uraditi na tom planu i to je jedna ozbiljna primjedba Kladuščanima”, navodi se u pojašnjenju projekta.

Budući da se radi o značajnom i sadržajnom poduhvatu i zbog njegove želje da u isti uključi što više zainteresiranih i kompetetnih Kladuščana, prenosimo „Javni poziv“ objavljen na portalu Reprezent.ba i prateće podatke iz kojih se može isčitati o čemu se zapravo radi i kako se eventualno zainteresirani mogu uključiti u projekt, koji će, kako Hirkić kaže, biti završen sa ili bez takvog učešća.

Zbog podataka i sadržaja koje će projekt sadržavati potrebno je i poželjno u njega uključiti što više onih koji traženim podacima raspolažu ili mogu pomoći na bilo koji drugi način.

Vođa Izdavačkog projekta radnog naziva „Kladuša na razmeđi dvaju stoljeća“ Ramo Hirkić raspisuje:

Javni poziv za očitovanje izražavanja interesa

Pozivaju se zainteresovane referentne osobe za izražavanje interesa oko učešća u projektu radnog naziva kao u naslovu i prilogu ovom Javnom pozivu. Pravo učešća imaju svi bez ograničenja koji smatraju da imaju reference i procjenjuju svoj interes u projektu. Modaliteti i način učešća se sporazumno utanačuju. Poziv je otvoren do 30. jula 2016. godine. Prijave na poziv moraju biti u pismenoj formi dostavljene poštom, osobnom predajom, i-ili u e-formi. Eventualne dodatne informacije raspoložive u e-formi. Vođa projekta poziva zainteresovane osobe u bilo kojem statusu koje smatraju da imaju vrijedne priloge (građu) za navedeni projekat da se jave radi utanačenja.

(kladusa.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime