U posjeti: Konjic Karton planira povećati proizvodnju i širiti kapacitete

0
36

konjic_karton_1Konjic – Vjerovatno ste se mnogo puta upitali ko je proizvođač kartonske ambalaže za picu koju vam je dostavio vaš dostavljač, kutije lijekova ili vašeg omiljenog keksa.

Upravo iz ovoga razloga posjetili smo Konjic Karton kompaniju koja je specijalizirana isključivo za proizvodnju transportne kartonske ambalaže od valovitog kartona. Postoje od 1998. godine  i  opremljeni su sa dvije casemaker linije za proizvodnju standardnih amerikan-sloter tip kutija. Linije imaju kapacitet od 10.000kutija/sat, mogućnost in-line izrade flexo štampe do četri boje, automatskog ljepljenja kutja, te pakovanja u svežnjeve po 20 kutija kao posljednje operacije u procesu izrade ovog tipa kutija.

Pored ovih mašina imaju i dvije automatske ravne štance koje su namjenjene za izradu štancanih kartonskih kutija, te automatsku ljepilicu za ljepljenje ovog tipa-štancanih kutija u više tačaka.

Za izradu kutija za pakovanje namještaja posjeduju namjenski Jumbo printer sloter, te poluautomatsku ljepilicu/šivalicu, koja služi za ljepljenje ili šivanje ovih kutija za pakovanje namještaja.

U KORAK SA SVJETSKIM TRENDOVIMA

U razgovoru sa upravom kompanije saznajemo kako Konjic Karton stalno ulaže u edukaciju svojih zaposlenika i nove mašine. Prate sve svjetske trendove, koriste najbolji materijal za izradu svojih proizvoda i na taj način uspjevaju zadržati stare i dobiti nove kupce.

Kako je proizvodnja sa kojom se bave specifična, i kako bi ostali konkurentni djeluju uglavnom na tržištu BiH.

Sve veće kompanije širom BiH kojima je stalo do kvalitetne ambalaže njihovi su klijenti.

“Nas zanimaju zahtjevni kupci jer obično su oni ti koji cijene kvalitet”, pojašnjavaju u upravi ove firme, ističući kako veliki problem na tržištu predstavljaju kompanije koje svoju robu prodaju po nerealano nižim cijenama.

Međutim, oni se samo kvalitetom bore protiv istih, tako da materijal za izradu svojih kutija nabavljaju isključivo od najboljih dobavljača.

U upravi pojašnjavaju, kako se u pogonima Konjic Kartona osim izrade shelf ready kutija mogu izrađivati i veoma zahtjevne jumbo kutije za pakovanje namještaja, tako da sarađuju sa nekoliko domaćih proizvođača namještaja koji snadbjevaju IKEA lance za prodaju namještaja.

NOVI SKLADIŠNI PROSTOR

“Veliki broj naših kupaca su firme koje izvoze svoje proizvode tako da smo na neki način i mi uključeni u njihovim izvoznim poslovima. Jako dobru saradnju imamo i sa domaćim kompanijama koje snadbjevaju automobilsku industriju.”

U krugu fabrike uveliko se izvode radovi i na izgradnji novog objekta. Radi se o skladišnom prostoru od 1.000 m2 koji će se koristiti za potrebe tekuće proizvodnje.

Fabrika je opremljena vrhunskim mašinama poznatih evropski proizvođača, a u upravi kažu kako će nastaviti pratiti svjetske trendove u proizvodnji ambalaže, konstantno ulagati u proizvodnju i edukaciju zaposlenika.

“Dalji planovi našeg preduzeća vezani su za povećanje proizvodnih kapaciteta kroz izgradnju dodatnih objekata za širenje proizvodnje i povećanje skladišnih kapaciteta, te nabavka dodatne naprednije opreme za proizvodnju kartonske ambalaže, čime želimo obezbjediti da i u narednom periodu nastavimo našim kupcima pružati najbolja inovativna rješenja po pitanju transportne kartonske ambalaže, čime doprinosimo povećanju njihove konkurentnosti i uspjeha”, kažu u Upravi Konjic Kartona, naglašavajući kako danas naše najveće firme postaju svjesne da su jake onoliko koliko je jak i njihov “supply chain” tj lanac njihovih dobavljača i oni svoje mjesto vide kao jaku kariku u lancu snadbjevanja partnera.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime