U ponedjeljak promocija knjige “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”

0
6

Sarajevo, Srebrenica – Knjiga Krv realpolitike: Afera Srebrenica, autorice Florence Hartmann, u Buybookovom izdanju, u prevodu Sabine Subašić-Galijatović, u proteklim je sedmicama izazvala lavinu interesa medija i čitalačke publike.

Uznemirujuće svjedočanstvo o Hartmanninom istraživanju o pozadini dejtonskog procesa i njegovoj povezanosti s genocidom u Srebrenici, nameće se kao važan dokument u historijskom procjenjivanju bosanskohercegovačke prošlosti i sadašnjosti.

Veliku pozornost i razornost knjiga nije, međutim, dobila kroz špekulacije ili nekakva lična svjedočenja, nego one proističu iz pažljivog čitanja poznatih dokumenata koji su do sada bili previđeni od medija i javnosti.

O njima Ed Vulliamy piše u predgovoru knjige: “Ova knjiga Florence Hartmann, zasnovana na istraživanju mase dokaza koji dokumentuju opsadu Srebrenice, pokazuje da je postojala mnogo šira upletenost u događaje koji su vodili do pada enklave. Deklasificirane depeše, ekskluzivni intervjui i svjedočenja pred Haškim tribunalom pokazuju da su vlade Britanije, SAD-a i Francuske prihvatale, a katkad i tvrdile, da su Srebrenica i dvije preostale UN-ove zaštićene sigurne zone bile ‘neodržive’ mnogo prije nego što je general Ratko Mladić zauzeo grad, te bile spremne da ustupe Srebrenicu Srbima, u težnji da dođu do mape koja bi bila prihvatljiva Slobodanu Miloševiću, srbijanskom predsjedniku, u zamjenu za mir.”

Florence Hartmann, francuska novinarka i autorica više istraživačko publicističkih djela, jedanaest godina radila je za vodeći francuski list Le Monde, za koji je izvještavala o događajima koji su prethodili ratu u bivšoj Jugoslaviji, kao i o samom ratu. Bila je glasnogovornica i savjetnica tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Haški tribunal ju je 2011. godine osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu radi otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću sudije Tribunala sklopile sa Srbijom i javnosti uskratili kapitalne informacije koje povezuju Srbiju s genocidom u Srebrenici.

Promociju knjige s učešćem Florence Hartmann, Emira Habula, Srđana Dizdarevića, Zlatka Dizdarevića i Damira Uzunovića će biti održana u sali Sarajevskog ratnog teatra u ponedjeljak, 9. novembra 2015 u 19:30.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime