U ponedjeljak hitna sjednica PSBiH o popisu stanovništva

0
0

BiH – Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za koju je predložena samo jedna tačka dnevnog reda – Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, zakazana je za ponedjeljak, 30. maja.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta, održanoj 24. maja, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je predlagao da se na toj sjednici razmatra ova informacija, ali je nakon diskusije ipak predložio da se zatraži od Vijeća ministara njeno dostavljanje do naredne sjednice.

On je tada kazao da je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH poslanike iz RS-a informirao o tome “da je ovo protivzakonito te da će više od 10 posto biti netačnih podataka, što znači da se grubo krše međunarodni standardi“.

Prijedlog da Vijeće ministara dostavi navedenu informaciju tada nije podržan, pa su poslanici SNSD-a zatražili održavanje hitne sjednice Doma.

Direktor pri EUROSTAT-u i predsjedavajući Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH (IMO) Pieter Everaers izjavio je danas u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka, uključujući i utvrđivanje statusa rezidentnog stanovništva, koju je utvrdio Centralni popisni biro BiH, u skladu s preporukama IMO-a.

Everaers je rekao da IMO ohrabruje sve sudionike u procesu da pruže podršku koja je potrebna da se u potpunosti poštuje princip tajnosti podataka kroz ostatak procesa, te da je curenje statističkih podataka koji nisu konačni neprihvatljivo.

Dodao je da bh. statističke agencije trebaju pažljivo planirati naredne korake kako bi prva publikacija popisa mogla biti objavljena do 1. jula 2016., jer je pravovremeno objavljivanje rezultata ključno zbog relevantnosti podataka za planiranje i izradu politika.

Everaers je kazao da i ostali podaci iz popisa trebaju biti objavljeni do novembra 2016., te da će IMO nastaviti pratiti proces, provođenje preporuka i objavljivanje rezultata.

Naveo je da su mu predstavnici Zavoda za statitistiku RS na današnjem sastanku rekli da nisu saglasni s usvojenim programom obrade podataka, ali da će nastaviti sarađivati s drugim agencijama u narednim fazama pripreme rezultata popisa.

(akta.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime